ponedjeljak, 23. rujna 2013.

RADOSNA JESEN




        Kako vrijeme brzo prolazi! Još nismo stigli ni zbrojiti dojmove od ljetnih prilika i neprilika , a već jučer, 22. rujna u 22 sata i 44 minute  započela je jesen. Klimatološke karakteristike jeseni osjećamo već zadnja dva-tri tjedna, a od sinoć  jesen je i službeno započela.
         Godišnje doba kada priroda pravi svojevrsni „završni račun“, i kada kao darove Svevišnjega ubiremo plodove rada ruku čovječjih, stoljećima pisci i pjesnici potpuno neopravdano farbaju pretežito žalobnim bojama. A, jesen sama po sebi nije žalosna. Naprotiv! Ona nas naprosto zasipa obiljem boja, okusa i mirisa, njezin prebogati kolorit slavi bogatstvo raznovrsnosti života, a otpalo lišće ne govori o smrti! Ono je naprotiv vjesnik buđenja novog života koji će nakon zimske stanke nanovo bujati, i koji nema kraja jer se uvijek ponovo i ponovno obnavlja.
         Isto tako, ni ona druga, ljudska životna jesen nije razlog za tugu i žalovanje. Prije je to vrijeme u kojem treba radosno očekivati  onaj posljednji kvartal, zimu-starost kao zasluženo vrijeme mirovanja prije dolaska/prelaska u novi život, kojem se isto tako valja radovati. Općenito  uvijek i svako vrijeme, vrijeme je za radost, jer je čovjek djelo radosne kreacije. Onaj koji nas je na Svoju sliku i priliku stvorio, suština je dobrote. A dobrota nije žalost, ona je suština radosti, dakle jedino je radost ta koja slavi Stvoritelja i stvaranje, Kreatora i kreaciju.
         Ne bi li postigli puninu iskustva svojoj radosti uvijek valja dodati i zahvalnost. A upravo je jesen godišnje doba kada potreba zahvalnosti  najviše dolazi do izražaja, jer smo obasuti nevjerojatnim obiljem na koje jednostavno moramo biti zahvalni. I, ne radi se tu samo o obilju plodova koji su rezultat rada ljudskih ruku: priroda nas nesebično daruje obiljem svakovrsnih plodova, od onih koji nam mogu utažiti glad, pa sve do onih koji mogu izliječiti svaku bolest.
         Baš ti zadnje spomenuti, darovi prirode koji nam mogu pomoći u liječenju svakovrsnih bolesti oduvijek su se u tu svrhu i koristili, a bujajuća ih farmaceutska industrija nikada nije uspjela do kraja istisnuti. Tako još i danas u gotovo svakoj apoteci, uz svu silu umjetnih proizvoda farmaceutike, možemo kupiti i različite čajeve, biljne pripravke, tinkture, kapi i slično. Nažalost tome će uskoro biti kraj, jer kao posljedica monopolizma moćne farmaceutske industrije uskoro slijedi zabrana prodaje raznih biljaka o čemu možete više saznati na ovom linku.
         Kako je uvijek svako zlo za neko dobro, tako nas i ova zabrana prodaje ljekovitih biljaka možda natjera na češće izlete u prirodu na kojima ćemo onda sami skupljati ljekovite biljke za naše boljke i boljkice. A da u ovo jesenje vrijeme u prirodi možete pronaći jako puno zanimljivih, bilo ljekovitih, bilo slasnih plodova, uvjerite se na donjim fotkama s mog jučerašnjeg radnog izleta na Demerske krčevine. Na fotografijama predlažem tri zanimljive biljke o kojima surfanjem možete doći do vrlo zanimljivih informacija, samo ako se potrudite.

Glog  (Crataegus monogyna)

CRNI TRN (Prunus spinosa)

Šipak  (cynorhhodon)

Nema komentara: