srijeda, 5. lipnja 2013.

Svjetski dan zaštite okoliša



  
       Kako u ovim, nazovimo ih tako, prigodničarskim vremenima gotovo svaki dan nešto slavimo ili obilježavamo, današnji Svjetski dan zaštite okoliša prolazi gotovo nezapaženo. Ovim ne želim reći kako bi danas posvuda fanfare trebale trubiti o potrebi čuvanja okoliša, ovaj bi dan više trebao biti podsjetnik da današnji odnos, poglavito zapadne, civilizacije naspram našeg prirodnog staništa nije dobar, i da ga jednostavno moramo mijenjati.
         Znam, svi čekaju da netko drugi nešto poduzme, mnogi neće niti pročitati kako ovaj tako niti bili koji drugi članak na ovu temu. Unatoč tome promjena našeg odnosa prema okolišu u koje živimo kao i općenito prema cijeloj planeti, krucijalno je pitanje opstanka naše vrste. Čak i u našoj maloj lokanoj zajednici možemo reći kako odnos prema okolišu nije zadovoljavajući, a mnogi u trci za profitom ili radi vlastitog komoditeta ne razmišljaju o tome da nakon nas, na ovom istom mjestu, trebaju živjeti mnogi budući naraštaji.
         Nemam ambiciju ovim blogom promijeniti svijet ali mislim da  svaki, pa i onaj najmanji, korak na svakom putu doprinosi bržem dolasku do cilja. Zato vas ovom prigodom pozivam ne samo da se počnemo svjesnije odnositi prema okolišu, nego i da pokušamo o ovoj potrebi osvješćivati i one druge koji nehotično ili iz neznanja uništavaju, zagađuju ili pak nagrđuju naša obitavališta. Najbolji primjer za ovo su divlja odlagališta smeća, koja unatoč dugogodišnjem organiziranom zbrinjavanju otpada u našem mjestu, još uvijek postoje te zagađuju i nagrđuju našu lijepu demersku šumu. Ne tako davno o ovome je problemu u postu pod naslovom „Demerska sramota“[1] riječju i slikom svjedočio „Zdemko“, a današnje stanje nije nimalo bolje. Zato vas pozivam da, kao vaš doprinos očuvanju okoliša, svako odlaganje smeća u šumi, uz putove itd.  bez ustezanja prijavite komunalnom redaru!


[1] Klikom na naslov otvoriti ćete rečeni post bez da ga morate posebno tražiti.

3 komentara:

LO 8 kaže...

Demko hvala što nas podsjetiš na važne dane. Šteta je što mi koji čitamo Tvoj blog, vjerujem da je tako, ne vozimo smeće i ne deponiramo tamo gdje ne smijemo. Stoga imam ideju, trebalo bi obilježiti današnji dan tako da one slike iz bloga "Demerska sramota" stavimo na oglasne ploče. Ove godine smo zakasnili, možda i nismo, možemo i naknadno to učiniti. Spremna sam na akciju, definitivno treba nešto poduzeti, ne komunalnim redarima, već mi sami jedan drugome trebamo a i sami sebi reči da ne smijemo više tako.
Bilo je primjera, ne kod nas, kad je čovjek dovezao otpad, ekipa se složila, pokupila ga i vratila ga čovjeku na dvorište. Tako se, nažalost, moraju rješavati ovako ružni problemi u malim sredinama.
Ružno je za vidjeti i autobusne postaje kod nas, pune su papirića, prljavih maramica i bog te pitaj čega sve ne. I to je jedan ružan primjer doslovce neodgoja.
Trebamo reči stop bezobzirnosti/bezobrazluku, ali tako da se vidi, ne diskretno. Počnimo od nas samih u Demerju, jer mi sami smo ti koji možemo nešto učiniti za sebe, a poslužiti za primjer drugima.
Neka ti je lijepi današnji dan Demko.

Zdemko kaže...

Demko, dobra tema svakako, koja će bez akcije ostati samo "mrtvo slovo na zaslonu računala". Najvažnije u svemu si rekao: pođimo svaki od sebe.

LO 8 kaže...

Da ne bi bilo "mrtvo slovo na zaslonu" trebaju se brinuti mladi, mlađi od mene a i od Demka, takvi kao Ti Zdemko. Priznaj da ideja nije loša, treba je provesti, a mi stariji biti čemo logistika i pripomoć. Nije nitko "sveta krava" pa smije svoje smeće odlagati gdje mu padne napamet. Ne možeš ga fino upozoriti je to ne razumije. Da bi takav čovjek razumio moraš "govoriti njegovim jezikom", a to znači vratiš mu smeće u njegovo dvorište. To je banalan primjer, naravno.
Nesreća je to što kod nas fali inicijative i volje, a kad netko i ima kakvu taku volju, odmah dobije kritike pa stoga nije čudno što nismo pri volji. No to je tema za neku druggu priliku.