ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

ZAHVALNOST




               Biblija i nauk Crkve  uče nas kako je život osebujan i neposredan dar Božji. To onda znači da je  Bog jedini koji odlučuje o tome kada će nam taj dar oduzeti odnosno kada će se okončati svaki pojedini život unutar ove zemaljske pojavnosti. Ove činjenice uglavnom nismo nikada dovoljno svjesni. Prisjetimo je se tek onda kada naš život dođe u pitanje, bilo poradi bolesti ili druge pogibelji. Tada se vrućim molitvama obraćamo Stvoritelju ne bi li nam poklonio još barem malko vremena.
         Kako je Bog suština dobrote, naše molitve često bivaju uslišane. Prirodno, nakon uslišenja molitvi obuzima nas osjećaj duboke zahvalnosti koji je, nažalost, u većini slučajeva tek kratkotrajno ushićenje što smo izvukli živu glavu.
         Ipak nije uvijek tako. Zahvalnost ponekad postane trajno životno opredjeljenje, a jučerašnji događaj govori o jednoj velikoj zahvalnosti. Zahvalnosti koja je toliko velika da će podizanjem trajnog materijalnog spomena nadživjeti ovaj naraštaj.
         Zato će jučerašnji događaj kojem sam zajedno s mnoštvom vjernika nazočio u Hudome Bitku ostati trajno zabilježen u povjesnici brezovičke župe. Jer, kako reče brezovički župnik prečasni Zvonko Vuković, događaj postavljanja nekog vjerskog obilježja čak je i u životu svećenika rijedak. Jučer je naime na križanju Hudobičke ulice i njezina trećeg odvojka u Hudome Bitku svečano blagoslovljen veliki kameni križ, a koji je izgradila  obitelj Plavec na rubu svojeg posjeda. Ovaj križ, koji će nas trajno spominjati kako je spasenje života moguće jedino u Kristu, podigla je gđa Štefica u znak zahvalnosti Gospodinu jer je uspješno pobijedila tešku bolesti. Nakon obreda blagoslova Križa i Svete mise gđa Štefica se kratko obratila prisutnima. Iako je njezin govor bio nabijen emocijama ova hrabra žena im nije podlegla. Naprotiv, svojim čvrstim i mirnim glasom te sadržajnim riječima izmamila je mnoge suze na lica nazočnih.
         Nakon Svete mise obitelj Plavec je za sve prisutne priredila bogatu okrijepu.

Jutarnja kavica prije velikog događaja

Sve je ukrašeno za svečanost

Okupljeno mnoštvo vjernika

Prečasni Vuković posvećuje Križ

Nitko nije ostao gladan...

...niti žedan


Nema komentara: