četvrtak, 26. siječnja 2012.

O OGLASNIM PLOČAMA I JOŠ KOJEČEMU...

    Iako to tako ne izgleda, i u našoj se maloj sredini događaji izmjenjuju poprilično brzim slijedom pa tako ne mogu uvijek sve zabilježiti; ponekad mi se neka tema čini važnijom od one druge, ponekad jednostavno zbog svojih obveza ne stignem napraviti post, a poneka informacija niti ne dođe do mene. Eto, tako sam baš jutros primijetio da  uopće nisam pisao o novim oglasnim pločama u Demerju.
    Dakle, naše je Demerje jedno od rijetkih sela u širokoj okolici u kojem je problem oglašavanja sada gotovo u potpunosti riješen, te mještani više ne moraju različite obavijesti lijepiti po plotovima i banderama jer za to postoje lijepe oglasne ploče.
    Naime koncem prošle godine  uz tri već postojeće, postavljeno je još pet novih oglasnih ploča tako da sada imamo ukupno osam oglasnih ploča raspoređenih po „strateškim„ mjestima. Za ovu hvalevrijednu akciju zahvalnost dugujemo temeljnom ogranku HDZ-a Demerje i Tvornici parketa Ratković, kojima u ime svih mještana i ovom prilikom zahvaljujem na učinjenom.

Jedna od novih oglasnih ploča postavljena je na kržanju Topolja i Maljuga. Na kroviću možete vidjeti nečije inicijale, a o tome sam sve rekao u postu pod naslovom "Zapišavanje terena"

    Gore spomenuta uspješno provedena akcija dokaz je da se slogom i osobnim zalaganjem mnogo može polučiti na poboljšanju zajedničkog standarda, a kada takva nastojanja ne bi kočile besmislene političke podjele dalo bi se napraviti još puno, puno više. Jer politika i političke stranke ne bi smjele dijeliti Demerjane koji su tijekom svoje duge povijesti uvijek bili okrenuti prema sebi, i uvijek morali sami rješavati sve svoje egzistencijalne probleme. Malo više osjećaja pripadnosti i zajedništva ne bi nam svima skupa škodilo.
    Isto tako, bilo bi prelijepo kada bi se svi prema zajedničkoj imovini odnosili s dužnim uvažavanjem jer bi tada  neke danas prisutne negativnosti bile nezamislive. Naravno da ovdje prvenstveno mislim na uništavanje eksterijera demerskog doma i područne škole, ali ovaj puta posebno želim naglasiti uništavanje prometne signalizacije i ploča s imenima ulica. O ovim potonjima sam već pisao u postu „Zapišavanje terena“ od 22. kolovoza 2010., i tu nemam što posebno dodati. U međuvremenu su pripadnici mladih naraštaja našli novu zanimaciju: s unutarnje strane ruba prometnih znakova ubacuju petarde, koje onda svojim eksplozivni djelovanjem deformiraju lim, pa je danas teško naći neoštećen prometni znak u selu. Zato opet moram ponoviti da ovo nisu napravili niti vanzemaljci, niti djeca pridošla tko zna odakle. Ovo je djelo demerske djece, i svaki se od njihovih roditelja treba upitati jeli to učinilo moje dijete i što sam poduzeo/la da to spriječim.
    Što se pak tiče očuvanja demerskog doma, smatram da bi kvalitetan video nadzor riješio problem vanjske devastacije Doma jer kada bi neki roditelj bio prinuđen platiti štetu koju je njegov junior napravio, zasigurno bi se pobrinuo da se takvo što više ne ponovi. I to ne samo radi plaćanja štete.
    Svaki od nas sastavni je dio ove male i lijepe zajednice koju zovemo Demerjem, pa je zato svatko dužan pridonositi zajedničkom boljitku, kako onom materijalnom, tako i unapređivanju društvenih odnosa i svih drugih oblika djelovanja koji pridonose napretku sela odnosno zajednice.

    Nažalost, vrijeme u kojem živimo donijelo je u našu okolinu i neke druge društvene devijacije, pa vas tako  moram upozoriti na pojačan oprez i čuvanje vaše imovine jer su nakon nedavnih krađa u ulici D.Mateše i Cvetki, proteklog vikenda počinjene dvije nove provale: u subotu je provaljeno u kuću obitelji Gromović u ulici M.Bedeka 1, a u noći s nedjelje na ponedjeljak u jednu kuću u ulici Žužići (kod sv.Benedikta). Zato zaključavajte svoje kuće i stanove, te poslušajte sve upute koje u sprečavanju provala preporučuje policija. Posebnu pozornost posvetite zlatu i drugim plemenitim metalima, budući da su zbog njihovog enormnog poskupljenja upravo oni prvi na udaru kradljivaca.

Broj komentara: 6:

Stjepan kaže...

Kada pišem o temama vezanim za svakodnevni život Demerja, uvijek me ražalosti izostanak komentara: izgleda da je dragim Demerčicama i štovanim Demercima baš sve jasno, te se nemaju potrebe baviti ovakvim „trivijalnostima“. Ipak bi trebali shvatiti da se život sastoji od puno malih, samo naizgled beznačajnih stvari, pa je tako npr. oštećivanje prometne signalizacije vrlo bitna stvar. I to ne samo zbog učinjene štete. Veća šteta od materijalne je ona odgojna jer se mladima mora usaditi odnos prema vrijednosti: ukoliko se ne naviknu poštivati zajedničku imovinu zasigurno neće poštivati niti privatnu, a u konačnici niti svoju vlastitu.
Moja je generacija odrasla u neimaštini, ne toliko onoj osobnoj već više u onoj zajedničkoj jer u to vrijeme u selu nije bilo ni društvenog doma, ni igrališta. Zato su pripadnici tih generacija sami pokušavali napraviti igralište, sami ga opremali golovima i mrežama, a u nedovršenom domu bez žbuke, vrata i prozora pokušavali smo održavati nekakve aktivnosti. Zato mi je neshvatljivo da današnja mladež koja sve to ima Bogom dano, uništava sve oko sebe. I nije to samo ovdje u Demerju, prije nekog vremena sam bio u brezovičkoj školi te sam ostao zgrožen njezinom išaranom okolinom. Nitko, baš nitko me ne može uvjeriti kako se to ne da spriječiti. I opet ponavljam: veća šteta od škole koja izgleda kao postaja američke podzemne željeznice, je ona koja ostaje u glavama mladih.

Zdemko kaže...

A kaj nije nekaj i demerski HSS kumoval prvim oglasnim plocama?

Stjepan kaže...

Točno, prve tri oglasne ploče postavljene su u ime HSS, a o trošku g. Ratkovića. Ne znam točno ali mi se čini da je i ovih zadnjih pet postavljeno o istom trošku, samo u ime HDZ-a.
Ne znam zakaj me sve ovo podsjeća na onu narodnu: „ Lako je s tuđim k…. po trnju mlatiti“

Tenor !!! kaže...

Pozdrav Demku!
Znam da si žalostan ili pomalo tužan što izostaju komentari na tvoje hvale vrijedne postove,ali nema veze bitno je da ljudi čitaju što ti pišeš i stavljaš na blog jer budi siguran da se o tome ipak priča,pa čak i oni koji rade ove štete sebe će ovdje pronaći i možda razmisliti o svom ponašanju i o svojim (ne)djelima.Zato i dalje piši,a mi će mo čitati a netko će nešto i komentirati. POZDRAV !!!

Anonimno kaže...

E baš tak ak nema tu komentara ima ih u živo...Pozdrav!!

Stjepan kaže...

Hvala anonimnom i Tenoru na podršci. Pozdrav svim komentatorima!