ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

MAJDAČKE KRČEVINE


      Majdačke krčevine, majdački opseki ili opseki u lazi,  tri su naziva koja su se nekada davno koristila za demerske posjede – livade okružene šumom, a koje se nalaze na sjeverozapadnoj strani Demerja, nedaleko od željezničke pruge Zagreb – Rijeka, dok bi danas rekli kako se nalaze nasuprot naplatnoj postaji Demerje. Međutim, ove livade odavno  više nisu livade, kao što nisu više ni u privatnom posjedu Demeraca. Naime cijelo je ovo područje koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća eksproprirano za potrebe gradnje autoceste Zagreb – Karlovac, te je korišteno za iskopavanje šljunka.
         Davno je cesta izgrađena, šljunak odvezen, a na mjestu nekadanjih pitoresknih livada ostala  su jezera od eksploatacije šljunka, a jezera i njihov okoliš majka priroda je tijekom protekla četiri desetljeća  preoblikovala po svojim normama i ukusu. I opet je stvorila ljepotu, kojoj se danas tek rijetki dođu diviti, a među njima je svakako najmanje Demeraca. Čini se da ni ribiči nisu prečesti posjetitelji, makar je vidljiv uloženi trud u čišćenje staza oko jezera koje su tijekom zadnjih godina polako počele postajati neprohodnima. Kao zanimljivost navodim podatak da je u „Prostornom planu grada Zagreba“, pod oznakom R9 na ovom području predviđen sportsko  - rekreacioni sadržaj.
         Iznadprosječnu siječanjsku  toplinu nedjeljnog poslijepodneva iskoristio sam kako bi se pokušao prisjetiti gdje se nalazila livada moje obitelji, gdje sam kao dječak dolazio s roditeljima skupljati sijeno., pa eto s poštovanim čitateljstvom želim podijeliti nekoliko lijepih slikica:
Natpis na ulazu upućuje nas na to da se o jezerima brine neka meni nepoznata udruga

Najveće jezero obraslo trstikom (valjda je to trstika)

Kao da je krajobraz oduvjek ovakav...

Voda nije primamljiva za kupanje, vjerojatno zbog dugotrajne suše

Staze je netko počeo uređivati, najvjerojatnije udruga s natpisa

Voda ponegdje izgleda bistrije

Jedno od manjih jezera nažalost je krcato smećem

Carstvo trstike - jeli to doista trstika trebalo bi pitati teca Cinobera

Moj današnji asistent pozdravlja "Peru s pilane" s vrha lijine kuće

Prekrasno šumsko okružje

Na ovom okretištu možete parkirati auto, te dalje nastaviti pješice još par minuta.
         Nadam se kako sam vam dao malo volje za kratki izlet na koji možete komotno doći autom, i onda malo protegnuti noge.

     Nadopuna 28.siječnja 2012.

    Donju sliku dobio sam nakon objave posta, a ona svjedoči kakvih je ribljih primjeraka nekada bilo u Majdačkim krčevinama. Fotografija je snimljena 1990. u rujnu, a na njoj su (tada) mlada gospoda Željko Pogačić i Domagoj Ratković.
    G. Željko Pogačić ispričao mi je i zanimljivu priču o poribljavanju majdačkih jezera. Naime kada je došlo do pada vodostaja u nekadašnjem jezercu Grmje  (pretpostavljam zbog melioracijskih zahvata), mještani g.Ivan Majdak i Ivan Pogačić (sada pokojni) kako bi ribu koja je ostala u presahlom „Grmju“ spasili od ugibanja, u kantama su je prebacivali u tada još neporibljene majdačke šoderice.

  Jezerce „Grmje“ nalazilo se uz današnju ulicu Cvetki kod T-comove bazne stanice, a u potpunosti je zatrpano prilikom gradnje naplatne postaje Demerje.
Željko, Domagoj i kapitalac meni nepoznate vrste

Broj komentara: 7:

Anonimno kaže...

PERO S PILANE....

Nažalost nebriga i vrijeme ućinilo da jezera obrasla trskom a 80-tih godina veliko jezero bilo pravo kupalište preko ljeta za mlade a i ribe je bilo za rekreativce..POZ...

Stjepan kaže...

Sjećam se kak je to osamdesetih izgledalo.Nadam se da ovi kaj su počeli krčiti imaju ozbiljne namjere i da će ovdje ponovo biti zanimljivo izletničko odredište, posebice ljeti.
A kaj veliš na asistenta i lisicu?

Na znanje svim komentatorima: nisam odgovoran za poteškoće koje povremeno imate s unosom komentara a ni za nebulozno vrijeme koje nema veze s vremenom unosa komentara. Ja u postavkama nisam ništa mjenjao, sve je to maslo blogspota.

Tenor !!! kaže...

Pozdrav Demku,njegovom asistentu i svim posjetiocima bloga. Lijepo se prisjetiti ovih jezera i ove prirode gdje smo kao klinci išli na pecanje i po skriveći od staraca na kupanje,a ne kao ovi današnji klinci pecaju na računalima i igraju neke čudne igrice.Kao i onom postu nedavno,prekrasna priroda i mjesto za korisno izgubiti slobodno vrijeme!!!

Anonimno kaže...

Kako ova dva stanovnika u ovoj kući se slažu Lisicu prepoznao a drugog stanovnika možeš opisat možda ga netko prepozna!!!!!!!!!....!!

Stjepan kaže...

Za drugog stanovnika tražimo dobru udomiteljicu. Ponude dostaviti u ulicu Kutićek.

Anonimno kaže...

Primljeno na znanje,,,

Zdemko kaže...

Imena na dopunjenoj slici su s lijeva ili s desna? Ha, ha, decki sorry, ali tak ste mladi (a kapitalac tak star), da sam u dvojbi...