ponedjeljak, 9. siječnja 2012.

BUKOVEC

    Eto, kako je zbog nesretnog gubitka 25 postova ovaj blog postao potpuno nezanimljiv poštovanom čitateljstvu, potrudio sam se napraviti jedan „terenski“ post, kako bi što prije povratio prijašnje stanje. Nezgodu s brisanjem postova tako ćemo prije zaboraviti, dakle blog ide dalje na istome mjestu, a zasada neće biti seljenja na blog.hr .

    Riječ iz naslova ovoga posta najvjerojatnije većini posjetitelja bloga ne znači puno, a oni mlađi i ne znaju kako  sjeverozapadnom međom Demerja teče jedan prekrasni potok koji se zove Bukovec. Dakle, potok Bukovec je granica između Demerje i Horvata u kojima i izvire, a ulijeva se u Lomnicu. Svojim vijugavim tijekom stvorio je mnoge potkovaste poluotoke i druge prekrasne forme, pa je prava šteta  što mnogi za njega i ne znaju. Ipak, dobro ga poznaju vlasnici privatnih šumskih parcela (privatne šume na donjoj karti obojene su smeđe) koje se naslanjaju na njegovu desnu obalu, a u vlasništvu Demeraca se nalaze najvjerojatnije još od agrarne reforme (ukidanja kmetstva).

Bukovec teče uz (smeđe obojano) privatne šume. Ostatak privatnih šuma obojen je roza bojom dok je plavom    bojom označena podržavljena šuma, nekadašnje vlasništvo Zemljišne zajednice Demerje, za čiji se povrat zalaže prošle godine osnovana Udruga zemljišne zajednice Demerje.

 Skupni naziv za privatne šume uz cestu Kupinečki Kraljevec - Horvati i potok Bukovec je Gornja šuma. Na slici je jedan od ulaza u Gornju šumu tj. ulaz na tzv.Srednju liniju. Nažalost, kao i uduž rečene ceste, ne nedostaje smeća, makar je stanje ponešto bolje od onog predratnog dok još nije bilo organiziranog odvoza po okolnim selima.
                                                                   Hrast lužnjak

 Tipičan krajobraz u Gornjoj šumi: mješovito bjelogorično raslinje, među kojim prevladavaju hrast i grab dok je bukva danas sve rjeđa. Unazad tridesetak godina ljepotu šume nadopunjavala je i vazdazelena obična borovica (Juniperus Communis L.), koja je nažalost iskorijenjena zbog pretjerane sječe.

                                             Bukovec se poput zmije probija između drveća

 Uz potok stanuje i teta Lija. Ovog puta ili nije bila kod kuće ili nije čula moje kucanje. Ipak, teta Lija vas sve lijepo pozdravlja!

                                                       Grabrova skulptura na obali

                                         ...i ništa manje lijepa hrastova skulptura

Zbog vrckavog i nestalnog toka Bukovca niti međe između parcela ne mogu  biti postojane. Tako je vrlo vjerojatno da se u vrijeme zadnje katastarske izmjere (1964.) obala nalazila na mjestu crveno-bijelog stupića.

 Iako je potok dobio ime po bukvi, ona je danas prilično malo zastupljena u Gornjoj šumi. Ovo je najveći i najstariji primjerak za kojeg znam, ako netko zna za stariju nek mi javi. Kao što vidite 1956. netko je urezao potpis.
                                                         Grandiozna krošnja stare bukve

                                          Jedna od prelijepih "potkova" koje tvori Bukovec

                                                       Drveće se ogleda u u bistrini potoka

 Demerski "slapovi". Kako bih snimio ovaj prizor morao sam zagaziti u sredinu potoka, što i nije bilo posebno zahtjevno jer je zbog dugotrajne suše vodostaj nizak.

                                                                    Još jedna "umjetnina"

                                        I tako Bukovec vijuga do svojeg utoka u Lomnicu.

 S produbljivanjem ekonomske krize Gornja šuma biva sve rjeđom: trupci se po ne baš bog zna kakvoj cijeni prodaju, a ostatak služi vlasnicima za ogrjev.

                 Na povratku kući malo sam skrenuo ne bi li se divio pogledu s Štrpeta...

 ... i najljepšem pogledu iz Starjaka. Slika je malko približena, a radi lakšeg snalaženja  zaokružih tri ključne točke: 1.starački dom u Brezovici, 2.silos u H.Leskovcu i 3. crkva Uznesenja Marijina u Golom bregu


                     Pozdrav od Demka!




Broj komentara: 5:

Tenor kaže...

Demko svaka čast na prekrasnoj šetnji šumom i predivnim slikama, ima puno ljudi koji će na ovaj način saznati da i u njihovoj blizini ima tako lijepih krajobraza i da ovakve slike ne moraju ići tražit na Sljeme ili na Žumberak. Lijep pozdrav !

Stjepan kaže...

Hvala! Bilježim se sa štovanjem!

Anonimno kaže...

PERO S PILANE

O da vratio me u mladost kuda prolazio šumom. Pozdrav...

Stjepan kaže...

Pero,baš sam jutros jednom prijatelju spomenuo da će se tebi zacijelo sviđati ovaj post! Pozdrav Ti i svako dobro!

Anonimno kaže...

PERO S PILANE..
Moram ti priznati da i ja nisam znao da se taj potok zove Bukovec...Evo sad i to znam pozd...