četvrtak, 23. prosinca 2010.

TIHA NOĆ, SVETA NOĆ


Drage Demerčice i poštovani Demerci !

     U očekivanju najsvetije noći, kada po 2010. - ti put slavimo Spasiteljevo rođenje odnosno poistovjećivanje, da ne kažem spuštanje Boga na čovjekovu razinu, Njegovu materijalizaciju kojoj je svrha spasenje čovječanstva i otkupljenje ljudskih grijeha, nakana mi je s vama podijeliti neka svoja razmišljanja ter vam uputiti nekoliko svojih poruka i želja.
     Uobičajeno bi bilo u predbožićno vrijeme izići iz svakodnevne materijalne kolotečine, ter svoja djelovanja i razmišljanja preusmjeriti na jednu višu, duhovnu razinu; trebali bi razmišljati kako postati bolji i ljudskiji, kako se svojim životom i djelima što više približiti Onome čije smo rođenje nakanili proslaviti. Međutim, u tome nas danas sputava politika i politička zbivanja, previranja i nadmudrivanja, koja su nam nažalost posredstvom sredstava masovnih medija, na svakodnevnom „jelovniku“.
      Zaboravljamo pri tome kako političari i politika, naročito oni domaći, ustvari nemaju niti približno tako veliku ulogu u kreiranju naših života kao što bi to oni željeli ili kako nas u to mediji uvjeravaju! Stvarni kreatori naših (ovozemaljskih) života su stotinama, čak tisućama kilometara daleko odavde dok u isto vrijeme naši, nažalost hrvatski, političari funkcioniraju na njihov „daljinski“ upravljač.
     Žalosna je činjenica da su politika i politikantstvo, stranke i strančarenje, u zadnja dva desetljeća vrlo jako narušili međuljudske, rodbinske, a ponegdje čak i obiteljske odnose, i u našem dragom Demerju. Iako se ne ponosim time, ne mogu bježati od činjenice da sam i sam bio dio tih previranja, mada se, hvala Bogu, nemam čega stidjeti a sve što sam radio bilo je u najboljoj namjeri. Bojim se svejedno da se na mojem primjeru potvrdila stara poslovica po kojoj je i put u pakao popločen dobrim namjerama. Ipak, ukoliko sam za vrijeme svog stranačkog djelovanja bilo koga nenamjerno, na bilo koji način uvrijedio ili oštetio, ovim se putem najiskrenije ispričavam.
     Drage Demerčice i poštovani Demerci ispričavam vam se i na podugačkom uvodu, ali on je bio potreban kako bih došao do svoje glavne namjere u ovome postu: želja mi je da nas ovogodišnji Božić usmjeri na put prevladavanja međusobnih podjela, svađa i nesuglasica. Ispod ovogodišnjeg bora nađimo pomirenje, ljubav i oprost, a sve negativnosti koje su nas kao pripadnike jedne velike, Demerske, obitelji dijelile neka zauvijek ostanu daleko iza nas!
     Kako bi svima pokazali svoju spremnost na pomirenje i opraštanje, pozivam vas da to pokažemo jednom vrlo jednostavnom gestom: ovog Božića na poldanju Svetu misu nemojte ići u druge crkve, pozivam vas da se svi okupimo u našoj župnoj crkvi Sv.Ivana Nepomuka! Pokažimo time svoje jedinstvo i pripadnost Demerju, pokažimo jedinstvo koje će nam pomoći u lakšem prevladavanju budućih, kažu još težih, iskušenja!
     I na kraju, drage moje Demerčice i Demerci, članice i članovi KUD-a „ORAČ“, „Udruge građana Demerje“, Podružnice umirovljenika Demerje, Udruge Narodne zaštite, Podružnica HSS-a,HDZ-a, SDP-a, HSP-a i drugih stranaka, nezavisni politički djelatnici te svi ostali mještanke i mještani koje sam nenamjerno možda izostavio, svima
                                       Sretan Božić !

                        Pozdrav od Demka!










2 komentara:

DK kaže...

Dragi Demko, dragi mjestani Demerja, te i svi oni koji citaju ovaj blog!

Iskreno i od srca svima zelim cestit i blagoslovljen Bozic, te da rodjenje Spasitelja docekaju i proslave prvenstveno u dusevnom, a onda u fizickom miru, da bar na jedan dan zaboravimo sve lose sto nam se dogodilo u ovoj godini, koji nam se susjed zamjerio i tko nam je stao na zulj.

Zao mi je sto necu moci ovaj Bozic i Novu godinu docekati i provesti sa svojim najmilijima (obitelj) i svim dragim ljudima koje volim i cijenim u Demerju i koji mi nedostaju i obrnuto. Poslovne obaveze su, na zalost, prevladale privatne i obiteljske, ali cu zato rado u sijecnju popiti kuhanog vina s dragim prijateljima gdje smo i prije to obavljali - Cinkus!

Usput, svim mojim dragim i najboljim "Oracima" (i Goranu te ostalim voditeljima), zelim uspjesan Bozicni koncert, za kojeg znam da ce ga savrseno odraditi i izmamiti suze radosnice mnogima na oci.

Budite svi dobro i zdravo, i neka je svima radostan i u srcu docekan nas Bozic!

Dubravko

Višnja kaže...

Blagoslovljen ti i miran Božić, Dubravko!
Nedostaješ nam...