nedjelja, 26. prosinca 2010.

BLAGOSLOV OBITELJI I DOMOVA

     Tradicionalni katolički običaj blagoslova obitelji i domova uobičajeno se obavlja između Božića i blagdana Sveta tri kralja, izuzetno i nakon toga, posebice u velikim župama. Zbog (dosadašnje) pripadnosti našeg Demerja vrlo velikoj župskoj zajednici Sv.Ivana Nepomuka, naviknuti smo biti na začelju svih župskih događanja, pa tako i blagoslova obitelji. Stoga nismo iznenađeni da će blagoslov demerskih obitelji započeti tek u srijedu, 5. siječnja 2011., i to od strane Drežnika (oko 65 obitelji), nastaviti će se u četvrtak, 6. siječnja 2011. (oko 50 obitelji), a ostatak će biti blagoslovljen u petak, 7. siječnja 2011.
     Iako postoje neka , rekao bih, i negativna stajališta i razmišljanja o ovome lijepom običaju, moramo razlučiti smisao ovog događanja odnosno trebamo razdvojiti bitno od nebitnoga. Uobičajeno je tako postalo pitanje, naročito u ova krizna vremena, koliko novaca darovati svećeniku odnosno Župi tj. prioritetnim nam je postalo nešto nebitno, bolje reći drugorazredno. Istina je da svećenik, župa i Crkva u cjelini imaju i onu praktičnu materijalnu stranu; svi od nečega moraju živjeti. Ali pri tome nikako ne smijemo zaboraviti ono najbitnije: posredstvom svećenika naše domove i obitelji pohodi sam Isus Krist, i u njih unosi svoj mir, radost i spasenje!
    Stoga, ako možda u ovim teškim vremenima nemate novca, nemojte zato zatvoriti vrata svećeniku. Siguran sam da će svaki istinski sluga Božji za vas imati razumijevanja, ter se zadovoljiti plaćom od Boga!

     Makar bi ponašanje za vrijeme blagoslova obitelji trebalo biti dio opće kulture, osvrnuo bih se ovdje i na neke navade prilikom svećenikova pohoda:

     - lijepo je kada obitelj svećenika dočeka ispred svog doma
     - blagoslovu prisustvuju svi članovi obitelji (koji to mogu)
     -u prostoriji u kojoj se blagoslov obavlja, na stolu treba biti          križ    ili  Biblija, blagoslovljena svijeća zapaljena                           uoči svećenikova dolaska, i posvećena voda
     - prije dolaska svećenika zatvorite ili zavežite kućne ljubimce te
       ugasite TV i druge audio aparate

                   Pozdrav od Demka!



1 komentar:

Anonimno kaže...

Hvala na podsjećanje na pravila opće kulture prilikom posjeta svećenika za blagoslov domova i obitelji jer na žalost sve je više onih koji su ta pravila zaboravili ili ih se ne žele sjetiti kao i onih koji se pred svećenikom skrivaju ili zaključavaju vrata kad on dolazi.
Pozdrav od Drvosječe!