subota, 16. srpnja 2016.

SARAJEVO I VISOKO 2. dio

VISOKO - FRANJEVAČKI SAMOSTAN I GIMNAZIJA

 Opet s (ne)malim zakašnjenjem, evo konačno i drugog dijela zabilježbe s izleta u Sarajevo i Visoko, a u kojoj ćemo malo zaviriti u franjevački samostan i gimnaziju u Visokom.

Višestoljetna prisutnost Franjevaca u Bosni i Hercegovini ostavila je dugoki trag u svim segmentima života i kulture, a posebno u obrazovanju. Tako je visočka franjevačka gimnazija jedina klasična u BiH. Završetkom ove školske godine njezine je klupe napustilo 13o učenika od kojih je tek manji dio onih koji žele postati fratri. Da ne duljim, više podataka o ovoj osebujnoj gimnaziji možete naći na ovome linku, a mi pogledajmo nekoliko fotografija:


Stara zgrada samostana i gimnazije

Zgrada gimnazije izgrađena je 1900. godine a obnovljena je donacijama, i vraćena prvotnoj svrsi

Predvorja i hodnike krase umjetničke slike, a ono što me je posebno oduševilo je to da u cijeloj zgradi nigdje nisam vidio nikakvog oštećenja, šaranja ili slično, iako je školska godina tek nedavno završila.

Učionice su prostrane i dobro opremljene



Kapelica

Predvorje u prizemlju stare zgrade

Samostan posjeduje bogatu knjižnicu, kroz koju nas je, kao i kroz druge dijelove samostana i gimnazije, proveo simpatični fratar (u žutoj majci) kojemu nažalost nisam zapamtio ime

Lapidarij


Lapidarij sadrži mnoge vrijedne eksponate

Ogromna zbirka prepariranih životinja

Herbarij sadrži sve bilje koje raste u Bosni i Hercegovini



Samostanski vrt, a u pozadini je sportska dvorana



Samostanska crkva posvećena je svetom Bonaventuri



Nema komentara: