ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

TETICE


    ZAVIČAJNA SKUPINA „TETICE“ IZ DEMERJA

-               nastupaju s programom korizmenih pjesmama, u nedjelju,  13. ožujka 2016. , u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Lučkom, nakon poldanje Svete mise



-   u utorak, 15. ožujka 2016., u 20 sati, u   crkvi Sv.Petra apostola, Vlaška ul. 93, u Zagrebu


           Zavičajnu skupinu „Tetice“ iz Demerja nije potrebno posebno predstavljati. Ova je skupina nadaleko  dobro poznata, a iza njih su brojni nastupi na raznim manifestacijama, smotrama, televizijskim i radio emisijama, vjerskim slavljima, i drugim okupljanjima.
         Trenutno broje deset „tetica“ i dva „teteca“, a  glavni motiv njihovog dugogodišnjeg rada je očuvanje tradicijskih običaja, domaćeg izričaja i napjeva Demerja i okolice ali i drugih dijelova Hrvatske. Djeluju već gotovo četvrt stoljeća, a o umjetničkom „nivou“ brine njihov stručni voditelj, poznati folklorni stručnjak, prof. Ivica Ivanković.  Njihovim aktivnostima koordinira „prva među jednakima“, gđa Jasenka Miholić-Rukavina koja je veliki zaljubljenik u domaću tradiciju, pa tako njenom očuvanju pridonosi i pisanjem pjesama na demerskom dijalektu. O pjesmama gđe Jasenke planiram prirediti poseban post, a, ukoliko uspijem savladati neke tehničke prepreke, nadam se i pokojem audio snimku.
         „Tetice“ svoje probe u posljednje vrijeme održavaju u obiteljskom domu gđe Jasenke. To ćemo ubuduće nastojati promijeniti, a osobno ću se kao potpredsjednik Vijeća Mjesnog odbora Demerje založiti da one dobiju adekvatan prostor i termin u zgradi mjesne samouprave.

         Evo, nadam se kako će vam ovih nekoliko slikica s probe kod gđe Jasenke približiti rad i trud naših „Tetica“, a isto tako vas i potaći da ih dođete vidjeti i bodriti na njihovim idućim nastupima:







                                                                                                        Stjepan Kos


         

Nema komentara: