srijeda, 11. studenoga 2015.

SVETI MARTIN


„Ne imajući kod sebe novaca, a gledajući prosjaka kako se smrzava, odrezao je polovicu svoga vojničkoga plašta i dao mu da se zaogrne. Sljedeće je noći usnio san vidjevši samoga Gospodina, zaogrnuta u polovicu plašta, koji mu je govorio: 'Ovim me je plaštom zaogrnuo Martin.' Bio je to veliki milosni čas njegova života. On se još više oduševio za kršćanske ideale, prema kojima je nastojao provoditi život.

Spominjući se danas Sv. Martina prisjećamo se Njegovog posvećenoga života, pak sam zato u gornjem citatu iz svečeva životopisa istako riječi 'Ovim me je plaštom zaogrnuo Martin.'. Riječi su to koje je Gospodin izgovorio u Martinovome snu iz kojih iščitavamo važnost pomaganja bližnjemu, i to ne na način da dajemo od svoga obilja, nego da trebamo za drugog podnijeti i žrtvu ako je to potrebno!
Isto tako, iz rečenog možemo iščitati kako za dobra i pravedna djela slijedi i zahvalnost od samog Gospodina, a što onda znači da je i onaj kome je pomoć pružena za nju zahvalan.
Nažalost, današnji okrutni svijet nije nimalo sličan idealiziranim životopisima svetaca, te je zato važna istrajati u činjenju dobrih i ispravnih djela, ne pitajući za cijenu. A, kako smo svi često u situaciji biti i primatelji tuđih dobrih djela, kao glavnu poruku ovogodišnjeg Martinja ističem potrebu zahvalnosti prema našim dobročiniteljima! Stoga nikada ne zaboravite one koji su vam u životu bilo kada, i bilo na koji način pomogli.

Svim Martinama i Martinima zelim sretan imendan!


                                                                                                         Stjepan Kos

Nema komentara: