petak, 6. studenoga 2015.

PRESUDNI IZBORI


         Mnogi komentatori hrvatske političke scene nedjeljne izbore nazivaju presudnim. Istini za volju oni to i jesu. Ali samo u svome jednome dijelu, i to onome prilično bitnom. Naime pojednostavljeno bi mogli reći kako ćemo na nedjeljnim izborima odlučiti  o tome kojemu će se vanjskom faktoru Republika Hrvatska ubuduće prikloniti: britanskome koji zastupa SDP sa svojim partnerima ili pak njemačkom kojeg zastupa HDZ-ova domoljubna koalicija.
         Naravno da stvar nije baš tako jednostavna ali  ova do srži pojednostavljena tvrdnja i te kako ima veze sa stvarnošću: Povijesno gledajući „najstarija diplomacija“ kreator je i zagovornik  svih dosadašnjih tzv. jugoslavenskih asocijacija koje nisu bile ništa drugo do krinke kojima su se pokrivali velikosrpski interesi,  a svima je poznato kako je britansko kraljevstvo  rodbinski povezano  sa srpskim.
         Protekle četiri godine jedino politički slijepci nisu vidjeli SDP-ovo naginjanje probritanskoj politici, a u službi koje je naročito bila njihova težnja za što većim otupljivanjem oštrice hrvatskog domoljublja na kojemu se temelji osamostaljenje Republike Hrvatske. To je i glavni razlog radi kojeg su inzistirali na u suštini nebitnim stvarima poput ćirilićnih natpisa i sl., dok su se domoljublja sjetili tek na nagovor američkog meštra za politički marketing... Tijekom cijelog proteklog mandata SDP-ova „lijeva“ koalicija vješto se koristila glavnim mas-medijima, koji su gotovo 100% pod njihovom kontrolom, kako bi podilazila političkim istomišljenicima i saveznicima, a isto tako kako bi što više ocrnila političke oponente.
         Naravno, ne tvrdim kako su SDP-ovi oponenti (čitaj HDZ) bezgrešni, ali je njihov krimem uz pomoć već spomenutih medija uvećavan na „n“- tu potenciju. Cilj je postignut, tako da danas veći dio tzv. „ljevičara“ (pa i slabije informiranog puka) smatra da su oni na suprotnoj strani „sve pokrali“, što je naravno ipak samo bajka. Bajka, jer je surova istina da su većina, napose domaćih, političara svih boja vrlo kvarna roba koja u današnjoj političko-gospodarskoj žabokrečini pokušava svim sredstvima za sebe pribaviti što veći dio kolača...A, i to je zasigurno povijesno nasljeđe koje bi mogli kratko svesti pod onu : „Snađi se druže!“.
 U ekonomskom smislu pobjeda koje god opcije neće nam donijeti naročito bitne pomake dokle god je Hrvatska član veće asocijacije – EU, jer će izabrani političari, kao i do sada, morati provoditi tuđe zapovijedi. Jedina zemlja, barem koliko je meni poznato, koja je postigla uspjeh pri izlasku iz režirane svjetske ekonomske krize je Island, ali oni su svoje političare i bankare smijenili, pa i pohapsili. Mislim da se kod nas još dugo neće pojaviti takva politička snaga koja bi mogla provesti islandski model, a većina „novih“ pokreta i strančica koje su iznjedrili ovogodišnji izbori samo su sateliti velikih, koji su ih stvorili s točno određenom svrhom.
Iz svega naprijed iznesenog slijedi kako i na ovim izborima biramo uglavnom samo između dvije ozbiljne mogućnosti, a koje nam nude promjene samo u političkom smislu dok ćemo na ekonomski boljitak morati još dosta pričekati. Ipak, treba biti svjestan važnosti zaokreta prema onome što izražava stvarnu težnju Hrvata i svih hrvatskih građana, jer je očigledno kako nam oni koji nam nude krilaticu „ Nema povratka na staro“ ustvari dugoročno nude prepakiravanje prošlosti i povratak na staro u vidu nekakvog „balkanskog regiona“. Tu smo priču već više puta isprobali, te nam još jedno razočaranje nije potrebno. Zato sve kojima je imalo stalo do očuvanja (makar i ograničene) hrvatske samostalnosti, očuvanja naše tradicije i kršćanskih korijena, te do dobrobiti svih naših građana, pozivam da svoj glas daju domoljubnoj koaliciji na čelu s HDZ-om.

                                                                                     Stjepan Kos

Nema komentara: