ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

O školi, i o (političkom) planiranju


        Zgrada demerske škole izgrađena je prije više od stotinu godina, a danas se u njoj kao filijali Osnovne škole Brezovica održava nastava za učenike od prvog do četvrtog razreda, u dva kombinirana odjeljenja. Zahvaljujući sredstvima mještana škola je solidno opremljena, dok se s druge strane  Grad i Ministarstvo prosvjete prema njoj odnose uglavnom maćehinski. Doduše prije petnaestak godina zgrada je djelomično obnovljena ali to svakako nije dovoljno jer nisu riješeni glavni problemi, a to su hidro i toplinska izolacija  zgrade, dok je krovište samo djelomično sanirano.
         Svi koji smo sudjelovali u obnovi učionice možemo posvjedočiti da su temelji i zidovi zgrade vlažni, a isto tako je svima poznato da je podrum ispod dijela koji je donedavno služio kao učiteljski stan permanentno poplavljen. Osim toga, prostorije i sanitarna voda se griju na najskuplji mogući način -  loživim uljem.
         Imajući na pameti sve navedene probleme kao i činjenicu da je riječ o zaštićenom spomeniku kulture, na drugoj sjednici Vijeća mjesnog odbora Demerje održanoj 26.srpnja 2013., predložio sam da gradske stručne službe pokušaju iznaći način financiranja obnove škole iz europskih kohezijskih fondova(ERDF). Usmeno mi je odgovoreno kako    „ to vjerojatno neće ići“, dok pisani odgovor do zaključenja ovog posta nisam ni dobio…
         Ukoliko ostavimo po strani (ne)učinkovitost gradskih službi po ovome pitanju, moramo se upitati što je s dugoročnim planiranjem održavanja školskih objekata, odnosno postoje li dugoročni planovi ulaganja u postojeće objekte?
         Planovi naravno postoje ali nisu baš u suglasju s stanjem na terenu. Naime, uvaženi g. P.Jurković skrenuo mi je pozornost na plan mreže Osnovne škole Brezovica (link), a koji je 2009. godine izradio Ured za planiranje i razvoj grada Zagreba. U ovome planu Područna škola Demerje iskazana je istoznačno s centralnom školom u Brezovici tj. obje su naznačene kao postojeće škole, za koje nije predviđena nikakva (do)gradnja, obnova ili nešto treće.
Neshvatljivo je tko je i zašto u isti koš strpao novosagrađenu brezovičku školu i stogodišnju demersku staricu, koja vapi za temeljitom obnovom !? U ovome istom planu predviđena je gradnja novih škola u Odranskom Obrežu i Dragonošcu, pa se samo od sebe nameće pitanje: nije li netko namjerno „zaboravio“ na potrebe demerske škole ne bi li lakše izlobirao planiranje novih škola!?
Naravno, nitko razuman nema ništa protiv gradnje spomenutih novih škola ukoliko za tim postoji potreba, ali poznavajući političke prilike u Četvrti ne mogu se oduprijeti dojmu kako je  ovdje riječ o političkoj kuhinji koja već dugi niz godina za jedan manji dio GČ Brezovica pokušava prigrabiti što veći dio kolača.
Kada  pak povremeno plašenje sa zatvaranjem Područne škole u Demerju, te njezino financijsko zapostavljanje stavimo u kontekst svega naprijed rečenog postaje razvidno što je tome uzrok. Zato  pitam sve vas koji ovo čitate: Borimo li se dovoljno za naše interese, jesmo li dovoljno glasni, te imamo li pravo šutjeti?

Nema komentara: