petak, 1. studenoga 2013.

SVI SVETI I DUŠNI DAN














        Već danas u predvečerje dana svih svetih na grobljima je upaljeno na desetke tisuća različitih svijeća i lampaša, a valjda ne postoji nikakva dovoljno dobra metoda po kojoj bi pouzdano utvrdili njihov ukupni zbir u nekom gradu, regiji ili zemlji. Čak i u ovom teškom vremenu  groblja nisu gotovo nište manje ukrašena i osvijetljena nego smo to bili navikli vidjeti u nekim (financijski) podnošljivijim vremenima. Jer, na mrtvima se ne štedi…
         Svatko od nas ima nekog dragog koji je napustio ovu trnovitu zemaljsku stazu, nekoga tko nam nedostaje ili ga se tek po dobru sjećamo. A tko bi štedio na dragim ljudima!?  Nažalost danas ispada da se ljubav prema pokojnima mjeri količinom onoga što donesemo na groblje, jer je današnji konzumeristički kičeraj zasjenio svaku simboliku s ljubavlju donesenog jednog cvijeta ili jedne upaljene voštanice.
         Ovogodišnji me dani spomena na pokojne navode i na razmišljanje u jednom sasvim drugom smjeru, na propitivanje naše savjesti jesmo li mi tim našim dragim pokojnicima, za njihova života, bili dovoljno dobri? Ako je odgovor na ovo jednostavno pitanje negativan, nije li onda  zatrpavanje njihovih grobova prigodničarskim šarenilom tek kupovanje čiste savjesti?
         Dobri odnosi među ljudima, međusobno uvažavanje, razumijevanje i pružanje podrške bližnjemu, fundamentalno su pitanje opstojnosti svake društvene zajednice. Zato je  važnije ono što smo nekome pružili za života od onoga koliki ćemo mu broj svijeća zapalili. Sve ovo lijepo je sažela meksička pjesnikinja Marija Rabatte:
Za života, brate, za života
Želiš li usrećiti nekoga
kome želiš mnogo dobra,
učini to danas,
za života, brate, za života.
Želiš li darovati cvijet,
daruj ga danas s ljubavlju
za života, brate, za života.
Želiš li reći «Volim te»
svojim ukućanima
prijatelju bliskom ili dalekom?
Reci to za života, brate, za života.
Ne čekaj dok ljudi umru
da im očituješ dobrotu
da osjete Tvoju ljubav
za život, brate, za života to učini!
Bit ćeš veoma sretan
naučiš li dijeliti sreću

svima koje poznaš
za života, brate, za života.
Umjesto da posjećuješ groblja
umjesto da puniš grobove cvijećem
ispuni srca ljubavlju danas,
za života brate, za života.


Nema komentara: