subota, 23. studenoga 2013.

KAD MUZE PLAČU



   
         Sigurno ste primijetili kako  u zadnje vrijeme sve manje pišem na blogu, a sve više prenosim tuđe uratke, bilo slike, bilo tekstove. Ako me pitate za razlog vrlo ću teško odgovoriti na ovo pitanje, jednostavno mi se neda sudjelovati u ovoj kakofoniji, u ovom licemjernom nuđenju podjela i podvala, medijskom sluganstvu i prostom pokazivanju mjeseca u potoku…
            Doista, teško jedan mali, po svemu prosječni porezni obveznik, ovih dana može razlučiti što se stvarno događa u kolopletu hrvatske svakodnevnice. Informacije nas  zapljuskuju sa svih strana, a nažalost svatko okreće vodu na svoj mlin i svatko ustvari želi ništa drugo nego zadržati svoje već stečene beneficije i privilegije. To je, u jednoj rečenici, sažetak naše „za“ i „protiv“ odnosno „dvokolonske“   zbilje, naše stvarnosti u kojoj nema mjesta ni za Boga, a kamo li  za Čovjeka!
Jer, Čovjeka su gurnuli u stranu kako ne bi smetao sebičnim interesima i kočio više (partijske) interese. (I što tu ima odlučivati nekakav zamusanac kada imamo jednu takvu božansku predstavnicu poput Pusićke?) Pa vlast i postoji zato kako glupi narod ne bi donosio krive odluke!? Nije valjda neuki narod zaslužan za blagostanje u kojem danas živimo, za to su zaslužni svi naši sadašnji i bivši izabranici,  njih naravno i dalje moramo bespogovorno slušati. Inače više nećemo moći živjeti u ovakvom blagostanju, takvo nešto mogu nam priuštiti jedino  naše božanske elite! Na ovakve nas zaključke navode gotovo svi  masmediji, bez prikrivanja  pokazujući kojeg gospodara služe: njihov je gospodar isključivo novac i oni koji iza tog novca stoje. Kako bi moćnicima novac  sigurnije i lakše pritjecao, narodu treba pružiti što više igara, a kruha tek toliko da preživi.
Što se igara tiče, njih u ovoj jako lijepoj ali ne baš previše našoj, imamo i više nego previše, a još nam svakodnevno kreiraju i prezentiraju nove i nove igrice. Kada im slučajno ponestane „štofa“ za nove igre i podjele, onda iskoriste i najbanalniji povod, poput Šimunićevog povika, i eto ti barem jednotjednog sklanjanja pozornosti s
bitnih tema.
            Tako dok se mi lijepo zabavljamo s nečim što je samo po sebi razumljivo poput braka, dok  raspravljamo o ćirilici i dvije vukovarske kolone, i dok slušamo sva ona dežurna prorežimska kreštala, za to vrijeme se u pozadini ove trivijalne gungule odvijaju druge, po opstojnost države i njenih građana, bitne stvari: nastavlja se rasprodaja nacionalnih resursa, zaduživanje zemlje, produžuje se radni vijek te smanjuju radna i građanska prava, u tajnosti se priprema povećanje porezne presije u cilju smanjivanja i oduzimanja privatne imovine, i što je vladajućem režimu najbitnije skreće se pozornost s njihovih afera, tipa Perković i sl.
            Dotakoh ovdje samo vrh ledenog brijega naše društvene i političke svagdašnjice, u kojoj se mali čovjek zaokupljen sve neizvjesnijom potragom za kruhom teško može snaći.
            A Bog? Bog je izgleda odavno od Hrvatske i Hrvata digao ruke.

            I još samo nešto povodom moje sve češće šutnje: iako je davno rečeno kako muze u nekim vremenima šute, to nije do kraja točno: muze danas zacijelo plaču.


Nema komentara: