četvrtak, 24. studenoga 2011.

RAJ I PAKAO



        Još malo i na izborima ćemo izabrati one koji će naše interese zastupati u hrvatskome Saboru, a do tada smo primorani slušati razne bajke i obećanja. No, i političari jednom dođu na sud, i to ne onaj obični već onaj jedini koji je u potpunosti pravedan…
         Evo kako je tamo prošao jedan od njih:
Političar smrtno nastrada u prometnoj nesreći. Duša mu krene put neba i sretne se sa Svetim Petrom.
- Dobro došao na nebesa, – reče Sveti Petar.
– Vidjet ćemo hoćeš li otići u Raj ili Pakao.
- Samo ti mene pusti u Raj, neće biti problema.
- Pustio bih te, ali moram da se pridržavam procedure. Propis je takav da moraš proživjeti jedan dan u Paklu, jedan dan u Raju. Poslije toga ćeš sam odlučiti. - Dobro. – reče političar.

Sveti Petar ga otprati do lifta koji se spuštao dolje, dolje, dolje, sve do Pakla. Vrata lifta se otvore i poslanik se nađe usred pažljivo njegovanog terena za golf. U blizini su bile klupske prostorije, a ispred njih veliki broj njegovih prijatelja i političara sa kojima je često surađivao. Svi su bili razdragani i sretni, obučeni u lijepa večernja odijela. Prilazili su da ga pozdrave, oživljavajući uspomene na vremena kada su se zajedno družili na račun poreznih obveznika. Poslije su uživali u jastogu i kavijaru i ispijanju šampanjca. No, dan je završio i svi su došli da ga isprate. Mahali su mu dok se lift polako penjao, penjao, i penjao naviše gdje ga je čekao Sveti Petar i poslao u Raj.


Iduća 24 sata bio je u društvu veselih duša, premještajući se sa oblaka na oblak, svirajući harfu i pjevajući. I ovo vrijeme je brzo prošlo tako da se ponovo našao pred Svetim Petrom.
- Dobro, proveo si jedan dan u Paklu i jedan dan u Raju. Sada izaberi svoju vječnost. Političar malo razmisli pa odgovori:
- Raj nije loš, ali mislim da će mi bolje biti u Paklu.
Sveti Petar ga bez riječi otprati do lifta i pošalje dolje, dolje i dolje, sve do Pakla. Vrata lifta se otvore i on se nađe usred zapuštene poljane prepune raznih otpadaka i smeća. U toj prljavštini vidio je svoje prijatelje kako sakupljaju otpad u crne vreće i čekaju da nešto siđe odozgo.
- Ne razumijem – zajeca on.
– Prekjučer sam bio ovdje, tu je bilo igralište za golf i klupske prostorije gdje smo se gostili jastogom i kavijarom, pili šampanjac, igrali i bogovski zabavljali. Sada je tu pustinja prepuna otpadaka i prljavštine, a moji prijatelji izgledaju tako jadno. Što se to dogodilo?

Vrag mu stavi ruku na rame, nasmiješi se i pogleda ga ispod obrva, pa kaže:  Sinoć i preksinoć smo imali predizborne skupove … A danas … danas si glasao.


              Pozdrav od Demka!

4 komentara:

Anonimno kaže...

Da, i?

Stjepan kaže...

Nisam autor vica, samo ga prenosim.
Za eventualne nejasnoće morate se obratiti svom pučkoškolskom učitelju (ako je još živ).

Anonimno kaže...

Da, i?

Stjepan kaže...

I, predlažem ti da u svom osebujnom i prebogatom vokabularu napraviš neke izmjene: kako bi umjesto jedne riječi u uporabi napredovao do dvije riječi, izbaci ono“D“ viška, a preostala dva slova koristi kao IA – IA. Tako ćeš napokon progovoriti svojim materinjim jezikom.