petak, 11. studenoga 2011.

SVETI MARTIN BISKUP

Sveti Martin biskup, kojeg slavimo 11. studenog, svojim je milosrdnim darivanjem polovice plašta promrzlom nevoljniku inspirirao mnoge slikare.


„Kad god učiniš nešto za siromašne, učinio si za mene!“

         Svake godine iznova svetkovina sv.Martina podsjeća nas (ili bi nas barem trebala podsjetiti) na vrlinu dijeljenja s drugima. No, ne odnosi se to samo na milosrdna djela materijalnog pomaganja potrebitima, makar je takav oblik pomoći siromahu proslavio sv.Martina. Današnjica naime pred nas stavlja i mnoga druga iskušenja osim materijalne oskudice; otuđenost, osamljenost, različite ovisnosti, depresije, duševna ispraznost i besperspektivnost samo su neka od njih.
         Svim dušama koje zapadnu u gore navedene pa i mnoge druge nevolje i stanja itekako je potrebna pomoć. Naravno, njima neće pomoći polovica plašta kao promrzlom siromahu iz zgode o sv.Martinu, takvima možemo podariti mnogo više: prijateljsku ruku, lijepu riječ i razumijevanje. A, baš danas u vremenu našeg življenja sve je ovo postalo deficitarnom robom, i kao nikada do sada čovjek je čovjeku postao vuk. Zato ćemo svetog Martina najbolje nasljedovati tako da postanemo suosjećajni i puni razumijevanja za probleme bližnjih, ter im umjesto polovice plašta podarimo utjehu i ufanje kako bi nam zajedno bilo lakše na ovom trnovitom zemaljskom putu.

         Ovaj  post je imendanska čestitka dragom mi prijatelju, koji zaslužuje nositi ovo slavno ime!

         Svim Martinama i Martinima  Želim sretan imendan!
        

         Pozdrav od Demka!

Broj komentara: 7:

Anonimno kaže...

PERO S PILANE..Sretan imendan Martinama i Martinima,,,,

Tenor... kaže...

PRIDRUŽUJEM SE ČESTITKAMA DRAGOM TI PRIJATELJU,ALI I SVIM DRUGIM MARTINAMA I MARTINIMA - SRETAN IM IMENDAN !!!

sv. martin kaže...

zahvaljujem na čestitkama

Stjepan kaže...

Nema na čemu.(Da si baš svet!? Nemojmo pretjerivati...)

primorski dolac kaže...

demko i tebi sretan dan pijanaca

primorski dolac kaže...

pozdrav od braće iz p.doca

Stjepan kaže...

Martinje ne smijemo gledati samo kao hedonistički praznik; ovaj je dan na koji se spominjemo jednog velikog Sveca čije je život bio prava suprotnost onom na što nas danas Martinje najprije asocira.
Veliki pozdrav svima u Primorskom Dolcu!