nedjelja, 26. ožujka 2023.

BIO JEDNOM JEDAN DVORAC

 


            Postoji (ili je možda bolje reći postojao je) jedan dvorac na kraju jednog velikog grada zaboravljen od svih. Nitko baš nitko o njem ne vodi računa , ni vlasnici , ni oni koji se bave zaštitom spomenika kulture, ni grad , ni država. Nitko. Posljednji čovjek kojemu je doista bilo stalo do dobrobiti ovog lijepog zdanja bio je akademski slikar Ivan Opsieger, a on je nažalost prije četiri godine preminuo.

            Nekadašnji biser kasnobaroknog graditeljatva imao je burnu i sadržajnu prošlost, stolovali su u njem grofovi, sastajali se masoni, opisivali ga veliki književnici poput Matoša i Zagorke, u njemu se  zabavljalo i dobro jelo, plesalo, svadbovalo, bio je tu disko klub, a jedno vrijeme čak i škola. Kroz svo rečeno vrijeme nije se baš previše ulagalo u ovu neprocjenjivu građevinu, a od 2007. godine kada je dvorac Brezovica vraćen Zagrebačkoj nadbiskupiji započela je njegova konačna propast. Unutrašnjost dvorca je opljačkana, iz nečuvane zgrade ukradeno je sve što je vrijedilo, i što se moglo odnijeti, dok su neprocjenjive freske nepovratno uništene grafitima. Kulturocid u doslovnom smislu te riječi.

            Posljednji udarac već načetoj građevini zadala su posljednja dva potresa, te nažalost nije realno očekivati njezinu obnovu. Tim više što je dvorac prepušten na milost i nemilost, privremene ograde su probijene, a jamačno je i provaljen jer postoji utabana staza prema zgradi.

            Fotografije govore više od riječi, a snimljene su danas 26. Ožujka AD 2023.

 

Ispod ovi povijuša skriva se nekadašnji šank na minigolf igralištu



Nekadašnja osnovna škola, kasnije umjetnički atelje












            Nisam pokušao ući u dvorac jer bi to bio nelegalan čin. Izgled unutrašnjosti je više nego šokantan, a fotke snimljene 2020.god. možete vidjeti na ovom linku.

 

                        Pozdrav od vujca Štefine!


Nema komentara: