utorak, 12. rujna 2017.

HODOČAŠĆE NA UDBINU I GOSPIĆ
Za hodočašće na Udbinu upisati se, i uplatiti možete i kod Stjepana Kos prilikom Sv.misa na Demerju ili svakodnevno na adresi Demerska 63, uz prethodnu najavu na 098/860-344

Ovo je spomen ploča koju ćemo 7. listopada 2017. položiti u Udbini, a dokument o demerskim stradalnicima koji će biti pohranjen u arhiv Svetišta Hrvatskih mučenika priprema mag.polit. Z. Kuftinec

         Kao što vam je poznato prije nekoliko mjeseci pokrenuta je inicijativa za obilježavanjem jednog mučnog događaja iz prošlosti našeg Demerja, točnije svirepog ubojstva najmanje šestorice mještana susjednog nam Drežnika Brezovičkog, a koje su 8. svibnja 1945. godine, u jednom demerskom štaglju počinili pripadnici Brozovih „narodnooslobodilačkih“ postrojbi. Svi detalji o ovome biti će znanstveno prikazani u dokumentu koji će biti pohranjen na Udbini, a isti će biti   objavljen i na ovom blogu.

         Namjera i želja inicijativnog odbora za obilježavanje ovog tužnog događaja je podvlačenje crte odnosno suočavanje s prošlošću onakvom kakva je ona doista bila, te  prikaz naše povijesti bez dnevnopolitičkih  i/ili  ideoloških obojanosti. Upravo zato nam nije u interesu od ovog nadasve žalosnog događaja napraviti spektakl , već ga želimo obilježiti  na za to prikladnom mjestu, crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini.

         Spomen ploča koja će podsjećati na demersko stratište financirana je iz dobrovoljnih priloga mještana, te priloga  hrvatskih iseljenika.

                                                                        Stjepan Kos

Nema komentara: