nedjelja, 24. siječnja 2016.

OKIĆ GRAD


Tužne ostatke nekada slavnog  grada Okića u raznim sam prigodama posjetio nekoliko puta, a stalni čitatelji ovog bloga imali su prilike vidjeti dva posta na ovu temu. Zato vas ovaj put neću zamarati s općepoznatim povijesnim činjenicama o Okiću, već ću naglasak staviti na njegovu ljepotu kao poželjnog izletničkog odredišta.
Za izlet na Okić ne morate se dugo pripremati ni planirati putovanje, ne morate biti u ne znam kakvoj fizičkoj kondiciji, a ne radi se niti o velikom financijskom izdatku. Treba samo imati volje, naći vremena, i trud će vam biti bogato nagrađen prelijepim pogledima, susretom sa slavnom poviješću, a boravak na čistom planinskom zraku jamačno će blagotvorno djelovati na vaše zdravlje.

Inicijator našeg jučerašnjeg izleta na Okić bio je najmlađi član ekipe Filip, a Martina i moju malenkost nije baš trebalo puno nagovarati. Ovog smo puta odabrali stazu koja vodi od Novog Sela Okićkog, do kuda smo došli autom koji smo parkirali kod autobusne stanice nedaleko od Crkve rođenja Blažene Djevice Marije Okićke. Novo Selo Okićko do 1947. zvalo se Okićka Sveta Marija, a preimenovano je ukazom „narodne“ vlasti. Selo je izgrađeno 1911. godine kada su stanovnici obližnjeg Popovog Dola zbog klizišta morali napustiti svoje domove (link).
Od autobusne stanice planinarska staza vodi prema Plešivici, a nakon desetak minuta u Popovom Dolu skrećemo desno, te preko sada već grmljem obrasle livade, kroz  šumu dolazimo do novosagrađenog „Frajlinog mosta“. Po prelasku potoka, šumom i livadama dolazimo do do spoja s planinarskim putem koji vodi od Domovića, te još petnaestak minuta nastavljamo putem uz koji teče Okićnica. Dolazimo do podnožja Okić grada gdje se nalazi Planinarski dom  "Dr. Maks Plotnikov", u kojem  se subotom i nedjeljom možete okrijepiti.
Od planinarskog doma još nas desetak minuta strmog uspona dijeli do ostataka sjedišta stare hrvatske političke župe Okića. Burg je napušten prije četiri stotine godina, a njegovi žalosni  (i nekonzervirani) ostaci svjedoče o nekadašnjem velikom sjaju i moći tadašnjih vlasnika. Oni svjedoče također i o znoju, krvi i suzama, podanika koji su ovo nekad velebno zdanje izgradili.... Ti naši davno zaboravljeni preci  zaslužuju neupitno divljenje, jer  čak i danas, uz sva čuda suvremene tehnike, izgraditi dvorac na strmoj litici pet stotina metara nad morem bio bi respektabilan poduhvat.

Nažalost svjedočimo tek jadnim ostacima negdašnjeg sjaja koje će budući naraštaji upoznati tek virtualno, jer i ovo što je ostalo za koje će se desetljeće potpuno urušiti. Teško je pomisliti kako bi političari koji dijele novac namijenjen kulturi izdvojili koju Kunu za konzerviranje starih građevina, jer oni novac usmjeruju na kojekakve suvremene glupeštine koje čak ni nebi trebale biti svrstane u kulturu. Za to vrijeme priroda neumitno ponovo preuzima davno joj otetu liticu, usred starog okićkog burga raste drveće, svake godine vrijeme polako, kamen po kamen, rastače nekad velebnu utvrdu.

 Nadam se kako će vas slijedeće slike dodatno motivirati, te pridonijeti vašoj odluci za izlet na Okić. Vrijeme vas ne mora previše zabrinjavati, važno je samo da ništa ne pada. A da hladnoća baš i nije neka prepreka jučer se uvjerila naša tročlana ekipa.

                                                                                              Stjepan Kos


Svaka čast HPD Jastrebarsko na novim putokaznim pločama. Inače, staza je cijelom dužinom odlično označena.


Frajlin most izgrađen je prošle godine, a prijelaz preko potoka je prije toga bio poprilično zahtjevan pri većem vodostajuOvdje se naš put spaja s onim iz Domovića

Okićka ikebna
Što ću, star sam i debeo, pak su me suputnici morali pričekati na svakom jačem usponu

Jaglaci kao da ne mogu dočekati toplije vrijeme

Pogled s proplanka prema vrhu...

...i pogled s vrha na proplanak

Smrznuta Okićnica

Uspon na razvalinu 

Iskusni planinari
Signal za mobitel je dobar

Šteta što vrijeme nije bilo vedrije...

Pogled kroz prozor

Jadni ostaci velebnog zdanja


Unutar zidina raste drveće

Još jedan pogled kroz prozor

Planinarski pečat. Jastučić naravno nismo ponijeli.

Prije spuštanja još jedna fotka za uspomenu na današnji izlet.

Nema komentara: