utorak, 25. kolovoza 2015.

OŠTRC, kolovoz 2015.


         Samoborsko gorje je omiljeno među planinarima, a presjecaju ga brojne dobro markirane staze koje ne predstavljaju prevelik izazov čak ni za one, poput mene, koji se ne mogu pohvaliti dobrom  fizičkom kondicijom. Do mnogih točaka pristup je moguć i automobilom tako da se uvijek ne morate odlučiti na cjelodnevni izlet, već je i nekoliko sati sasvim dovoljno vremena za jedan prekrasan izlet, i bijeg od učmale svakodnevnice.
         Dobro poznati vrh Oštrc nalazi se u središnjem dijelu Samoborskog gorja, a s njega se pružaju prekrasni vidici radi kojih se isplati svaki uloženi napor kako biste se tamo popeli. Tako sam i ja minule nedjelje u društvu prijatelja s radošću ponovo pohodio ovo lijepo  mjesto.
         Ovog puta izbor je pao na „bržiju“ varijantu. To znači da smo dio puta prešli autom, točnije iz Samobora smo krenuli Starogradskom cestom, pa preko Gregorić brega uskom brdskom cestom došli podno planinarskog doma na Velikom dolu (530 m). Kad već nismo utrošili puno vremena odlučili smo se barem za nešto težu stazu tj. do planinarskog doma „Željezničar“ na Oštrcu (691 m) došli smo  Hofmanovim putem. Riječ je o uskoj i povremeno poprilično strmoj stazi s koje se pruža prekrasan vidik.
         Nakon kratkog otpočinka u PD „Željezničar“ do samog vrha Oštrc (691 m) slijedi desetminutni strmi uspon, i onda užitak u prekrasnom vidiku.

         Pogledajmo kak je to izgledalo u nedjelju, 23. kolovoza AD 2015.:

Početak Hofanovog puta

Uzduž staze pružaju se prekrasni vidici


Stari i debeli moraju malo otpočinuti...

...a odmor dobro dođe i onim mlađima

Planinarski dom "Željezničar" na Oštrcu


Pogled s terase "Željezničara"

Konačno malo odmora...

...a stiže i okrjepa







Dojmove odmah treba podijeliti,  a signal na vrhu je odličan




Nema komentara: