utorak, 21. svibnja 2013.

IZBORI - MOJ KOMENTAR



  
       Lokalni su izbori iza nas i o njima se sve više-manje zna, ostaje nam još samo pričekati konstituiranje tijela mjesne samouprave. I tu su već sve karte uglavnom poznate, a isto se tako čini da je drugi krug za izbor gradonačelnika tek puka formalnost… Sada kad je sve ovo iza nas pokušajmo se u miru kratko osvrnuti na protekli mandat, protijek izborne kampanje, kao i na rezultate koje je ona polučila.
         Naravno, baviti ćemo se samo s našim domaćim, demersko-brezovičkim događanjima, a one na „višem“ nivou prepuštamo „višim“ izvještačima i „veelikim“ medijima.
         Red je da se najprije osvrnemo na sada već bivšu garnituru koja je u proteklom mandatu vladala našom lokalnom zajednicom, pak se onda moramo prisjetiti i onih starih izbornih rezultata koji su ih doveli na vlast. Dakle, rezultati tih izbora su bili gotovo identični ovogodišnjima: po dva mandata su osvojili HDZ i nezavisna lista, dok je SDP osvojio jedan mandat. Poslijeizbornim koaliranjem nezavisnog kandidata s SDP-om, manjinski je SDP dobio četverogodišnju prevlast u Vijeću mjesnog odbora. Kako je SDP prevlast imao i u Vijeću gradske četvrti, bilo je za očekivati kako će prije spomenuta koalicija ispasti na dobrobit mještana, što se na kraju ipak nije dogodilo. Razloge mršavih rezultata, uz one objektivne uvjetovane teškom gospodarskom situacijom u Gradu i Državi, valja tražiti i u kompliciranim odnosima između Vijeća GČ (njegovog predsjednika) i demerskog SDP-a.
 Ovogodišnja predizborna kampanja mogla bi se svesti pod zajednički nazivnik fer-igre, barem onaj dio koji je bio javno vidljiv. Postojao je nažalost, i onaj neformalni dio kampanje koji bi mogli nazvati telefonsko-zaplotnjačkim, koji čak niti zamotan u celofan oltarolizačkih manira nikako i nikada neću razumjeti, iako je to samo tek jedan mali segment ljudskog licemjerja. Akterima ovog dijela „kampanje“ iskreno opraštam, a za onaj glavni oprost neka se pobrinu sami. I to ne nužno naslikavanjem kraj oltara; i čišćenje ispred vlastitog praga može biti Boguugodno djelo.
         S druge pak strane, ova će  mi izborna  kampanja trajno ostati  u lijepom sjećanju radi mnogih lijepih susreta s mojim sumještanima, a žao mi je što je bilo premalo vremena da sa svakim osobno popričam. Kasno sam se, i na nagovor, kandidirao pa za sve nije bilo dovoljno vremena. Kratkoća vremena ipak nije razlog što se nisam razmahivao obećanjima, više sam bio oprezan i realan. Ipak moram priznati kako smo svi „falili“ u kampanji, a to je lijepo sažeo „Zdemko“:
         Ono što je očito u programima svih stranaka i lista je da se svi drže infrastrukture i komunalija kao pijan plota! Pokušavaju se uhvatiti bodovi i na onim projektima koji su već u postupku – kao npr kanalizacija. To što ispred moje kuće trenutno strojevi ne kopaju ne znači da projekt ne postoji. No život nije samo cesta, ulica, graba, cijevi, nadstrešnice… Niti u jednom programu nije spomenut – čovjek. Da, znam, sve materijalno jest u funkciji čovjeka, ali život čovjekov nije samo to. Nitko ništa nije rekao o kulturi, o našoj demerskoj školi, o našim duhovnim potrebama, o mladim ljudima, o nepogodnom voznom redu autobusa, o sve većem broju starijeg stanovništva u selu, o sve većem broju siromašnih u selu, o integraciji rođenih i doseljenih Demeraca kojih će biti sve više i više. Kakva je naša vizija Demerja u slijedećih 15, 20 godina? Počnimo razmišljati (i) onom što nas čeka, ne samo o onom gdje jesmo.“
            Što se pak rezultata izbora tiče, mislim kako su sve tri strane donekle iznenađene ostvarenim: Članovi moje liste i ja nismo bili sigurni koliku podršku imamo ili nemamo jer smo se natjecali prvi put, HDZ –ovci su - čini mi se - sukladno uloženom trudu očekivali premoćniju pobjedu, a SDP-ovci su u svojoj samodopadnosti zaboravili birače pa su ostali  gorko razočarani. Što se tiče preostale tri liste, mislim da rezultatima nisu iznenađeni niti  nositelji lista. Iznenađena je (možda) tek siva eminencija.

         Od svega naprijed navedenog važnija je budućnost odnosno kakve    će rezultate novoizabrana „vlast“  polučiti u iduće četiri godine. Unatoč teškim ekonomskim prilikama, od kojih budući rezultati najviše zavise, smatram kako imamo razloga za umjereni optimizam: 1. Na razini mjesnog odbora dobili smo kompaktniju i osvježenu ekipu,  2. Na razini gradske četvrti isto je tako čvrsta većina, koja ne bi trebala imati većih teškoća niti u komunikaciji s gradskim tijelima.
         Međutim unatoč političkoj jačini čelnih ljudi novoizabranih tijela nekako mi se čini da će ipak manjkati stručnosti, a prava je šteta što g. Žarko Vučak nije osvojio još jedno mjesto u Vijeću GČ. Nadam se kako će vladajuća većina prepoznati njegove kvalitete i što tijesnije s njim surađivati.

4 komentara:

LO 8 kaže...

Ti si Demko opet lijepo štivo napisao i opisao protekla događanja vrlo MEKANO. To je baš korektno i vjerujem da će ti velika večina sumještana dati lijepu ocjenu za korektnost. Neshvatljivo je kada pojedinac iz neke stranke ne uspije ostvariti programe, dalje se kandidira, a nakon svega se čudi i razočara u rezultatima izbora. U takvim slučajevima, korektno i fer bi bilo prepustiti mjesto drugome s liste.
Glasači su sveti, njima se ne zamjera, oni su ti koji imaju zadnju riječ. To se uvijek treba imati na umu.
Još bih samo rekla da mi je drago što nisi u euforiji zbog postignutog (prvo pa uspjelo)već si u razmišljanjima puno naprijed, a nadasve svjestan što te čeka.
Nemoj se bojati imaš ti snage, načina i mehanizama, a imaš ti i sumještana koji će ti rado priskočiti u pomoć ako će ti zatrebati. Za kraj SRETNO.

Stjepan kaže...

Hvala na dobrim željama. Naravno da nema mjesta euforiji budući da nas sve čeka naporan rad želimo li ostvariti ono što smo obećali. Osim toga nisam ni očekivao nikakvu v l a s t, moja deviza i dalje ostaje SLUŽITI a ne vladati.

Anonimno kaže...

Sve čestitke na osvojenim glasovima i podrške građana.

Pravi dokaz da se malim koracima mogu promijeniti stvari i kako se može utjecati na sveukupnu situaciju.

Puna podrška u danjem radu.

Srdačan pozdrav,
Pavao Jurković

Stjepan kaže...

Hvala na podršci. Možda će zazvučati patetično kada rečem kako mi je ovo jedan od najdražih komentara otkako pišem ovaj blog, i to ne samo zato što je to sportski potez od protukandidata, već zato što je komentar POTPISAN imenom i prezimenom!
Nekako mi intuicija govori da ćemo Pavo i ja ubuduće više surađivati. Pozdrav!