Ne, ne radi
se o cijepljenju protiv gripe ili neke druge pošasti. U ovom ćemo postu reći
par riječi o cijepljenju (ili kalemljenju) voćaka. Za one mlađe čitatelje
moramo pojasniti kako odlike voća kakve smo navikli konzumirati nije moguće
uzgojiti direktno iz sjemena, budući da se pri takvom načinu razmnožavanja ne
prenose sve kvalitativne karakteristike voćke čije smo sjeme posadili. Točnije
ako posadimo sjeme lijepe crvene, slatke i sočne jabuke, iz sjemena gotovo
sigurno neće niknuti voćka koja će davati iste takve plodove.
Kako bismo
zadržali sve karakteristike voćke „roditelja“ moramo pribjeći vegetativnom
načinu razmnožavanja, i to na taj način da na podlogu dobivenu iz sjemena
nacijepimo plemku tj. grančicu sa pupom odlike (sorte) koju želimo razmnožiti.
Kolanjem sokova dolazi do sraščivanja ovih do sada dviju zasebnih biljaka kojim
dobijemo novo stablo, čija krošnja ima sve karakteristike plemke koju smo
nacijepili.
Zvuči
komplicirano, zar ne? Međutim, u vrijeme kada rasadnici u kojima se kupuju
voćke kvalitetnih odlika nisu postojali, gotovo svaki je seljak sam znao
zacijepiti voćku, što je danas nažalost rijetki izuzetak. Zato vam u ovom postu
želim prikazati jedan od mnogih načina cijepljenja voćaka. Vremenske prilike
doduše nisu ove godine baš idealne za cijepljenje ali prirodni ciklus ide
svojim tijekom, i zato nema odlaganja zbog ovo malo snijega. Naši su stari
govorili kako je vrijeme oko sv.Josipa (19.ožujak) najpovoljnije za cijepljenje
voćaka, a i nabubrenost pupova nalaže nam djelovanje bez odgode. Evo kako je to
danas izgledalo na mom skromnom posjedu:
Prošle godine posađenoj divljoj jabuci (iz šume)... |
...najprije treba odstraniti sve grane. |
Zatim treba pažljivo prilagoditi plemku podlozi... |
...tako da im kora i srčika potpuno pirjanjaju. |
Na kraju sve zamotamo trakom. |
Preostaje
nam da uklanjamo pupove na donjem, „divljem“ dijelu, te pričekamo da iz
plemkinih pupova, s Božjom pomoću, tijekom vremena izraste bogata i rodna
krošnja.
Ovako to
radi naš suseljan Karlo ali postoji još mnogo načina cijepljenja voćaka, tako
da praktički svaki voćar ima neku svoju malu tajnu. Zašto se i vi ne bi okušali u ovome umijeću!?
Nema komentara:
Objavi komentar