nedjelja, 12. kolovoza 2012.

LJEPOTE KORDUNA (3)


                        RASTOKE


         Nakon pentranja po Petrovoj gori i razgledavanja dičnog Cetina dobrano smo ogladnjeli pak smo izgubljenu energiju morali nadoknaditi odličnim čevapima u Slunju, nakon čega nam je preostalo naše zadnje odredište: Rastoke.
         Moram priznati da iako sam bezbroj puta prešao mostom iznad Rastoka, nikada prije nisam svratio izbliza pogledati ovaj prelijepi prirodni fenomen na sutoku Slunjšice i Korane. Ne znam, možda su moja očekivanja bila prevelika ali zadnje odredište našeg putovanja pomalo me je i razočaralo: i dok se majci prirodi koja je stvorila ovaj nevjerojatno lijepi splet otočića i slapova sasvim sigurno nema što prigovoriti, uplitanje čovjeka u ovu jedinstveno lijepu pojavnost nepovratno ju je nagrdilo.
         Naime ljudi su još prije nekih tristotinjak godina snagu slapova počeli iskorištavati za meljavu žitarica, pa su tako na otočićima niknule mnoge malene mlinice. Dugo vremena su  male vodenice i rastočki rajski krajobraz živjeli u prekrasnom suglasju, međusobno se nadopunjavajući, i slaveći tako prihvatljivu simbiozu čovjeka i prirode. Nažalost, u naravi je ljudskoj da svaku svoju djelatnost širi i razvija, pa su tako i rastočke vodenice vremenom počele bivati većima, a razvojem turizma nastala je potreba i za nekim drugim sadržajima. Tako se malo po malo došlo do današnjeg stanja preizgrađenosti i urbanističke devastiranosti prostora, dok uski, parcijalni interesi vlasnika onemogućavaju daljnju održivu eksploataciju ove turistički neprocjenjive destinacije.
         Želimo li imati što ubuduće pokazati stranim i domaćim namjernicima, potrebno je mnogo toga napraviti na cijelom prostoru Rastoka, od uklanjanja građevina koje tamo ne spadaju pa sve do prevladavanja uskih privatnih interesa. Tek tada ćemo moći vidjeti Rastoke u punom sjaju, bez lanaca i bez natpisa „privatni posjed“.










Nema komentara: