subota, 19. veljače 2011.

VJESNICI PROLJEĆA

      Već i sam naslov ovog posta budi sjećanje na djetinjstvo, na davno zaboravljene mirise prvog proljetnog cvijeća, školskih zadaća na temu proljeća i bezbrižnost odrastanja bez svih današnjih čuda tehnike i udobnosti.
     Iako se još nisam sasvim oporavio od nedavne bolesti, sunce koje se danas stidljivo probijalo kroz oblake izmamilo me je u šetnju, pa sam tako odlučio proći stazama svog djetinjstva i obići staništa divljih proljetnica kojima smo se kao djeca silno radovali. Nadam se da ću možda ovim putem nekom današnjem demerskom djetetu približiti djelić radosti koju pruža neposredni susret s iskonskom prirodom i vjesnicima proljeća kao nijemim svjedocima od Kreatora usađene neprekidne i neumitne mijene.

Obična lijeska

 Iako nikada nije spomenuta kao vjesnik proljeća, obična ili divlja lijeska (Corylus avellana) biljka je čiji ciklus svakako kreće najranije. Tako nas koji puta već na samom početku veljače mogu obradovati prekrasne rese, a ove na današnjoj fotografiji su u punom cvatu. Ako je suditi po broju i veličini resa ove nas godine očekuje obilje lješnjaka.


Vrba - cica maca

     Sjedeća biljka koja nam u tmurnim kasnozimskim danima budi nadu novoga buđenja je vrba iva (Salix caprea), koja je zbog svojih cvjetova tzv.maca u narodu poznata kao cica maca.


Šafrani tek stidlivo proviruju. Njihovo vrijeme tek dolazi...

Šafran (Crocus sativus L.) livadna je biljka ali ga isto tako nalazimo na rubovima šuma, a jedno od lokalnih staništa je i Kuftinčev gaj. U demerskom izričaju dolazi pod imenom podlesek. Pripada porodici perunika.

Zvončić ili drjemovac

    
 Najljepši i najistaknutiji proljetni cvijet našeg kraja je drijemovac ili zvončić (Leucojum vernum L.), koji su naše bake i majke netočno zvale visibabom. Ova lukovičasta biljka obitava na plavnim staništima bjelogoričnih šuma, a zbog svoje rijetkosti i osjetljivosti zakonom je zaštićena. Kod nas u Demerju, nedaleko od naplatnih kućica, u predjelu zvanom Rakita jedno je od većih staništa ove prelijepe biljke osebujnoga mirisa.    

S dolaskom toplijih dana brojnost cvjetova će se povećavati. Ovo su tek prve naznake buduće obilne cvatnje od koje će se sva Rakita zabijeliti


     Eto, posjetio sam i uslikao najranije domaće navjestitelje buđenja prirode, a s toplijim danima rasti će i broj procvjetalih vrsta. Tako ćemo uskoro moći uživati u opojnom mirisu ljubičica, procvjetati će i voćke, zamirisati jorgovani… Nadam se da sam vam ovim postom probudio želju za odlaskom u prirodu !

                        Pozdrav od Demka!






1 komentar:

Anonimno kaže...

Serbus Demko!
Svaka ti čast,opet si bio vrijedan ali te moram zamoliti da ponovno posjetiš prirodu osobito našu šumu Demerčicu. Tamo je prizor za pamčenje-ne samo dva šafrana,nego more šafrana,nešto lijepo za oči.
BY:SVOGA TELA GOSPODAR