ponedjeljak, 11. veljače 2013.

MUTNA VODA (2)



         Večernjakov članak o poplavi u Demerju koji sam kopirao u prethodnom postu nisam stigao prokomentirati, a budući da volim problem osvijetliti s više strana ovoj ću temi posvetiti cijeli današnji post.
Osim toga poprilično zbrkani članak u „Večernjem listu“ široj javnosti baš i nje uspio predočiti o čemu se ovdje radi, točnije problem je osvijetljen samo s nekih aspekata, čak bih se usudio reći kako su neki akteri novinarku željeli navesti na krivu stranu gledišta.
Pa krenimo redom:
1.      Gornjodemerska ulica je cijelom svojom dužinom, hvala Bogu, suha i prohodna za promet. Ono što je poplavljeno, to je neimenovani odvojak rečene ulice, i to poslije  novosagrađenog prilaza kući g. Kosa.
2.    Ovaj problem nije niti od ovogodišnjeg, a niti od bilo kojeg lanjskog snijega: ovdje voda nažalost stoji poslije svakih većih oborina već dugi niz godina. Doista ne znam u čijoj je nadležnosti ovaj problem, da li Zagrebačkih cesta ili pak Hrvatskih voda, ali vlasnik parcele najbliže ulici može posvjedočiti koliko je puta ona bila pod vodom. Činjenica da je mjesto o kojem raspravljamo jedna od najviših točaka našeg naselja baš ne govori u prilog nadležnim službama, njihovi djelatnici valjda još nisu u potpunosti shvatili svojstvo vode po kojemu ona uvijek teče nizbrdo.
3.     Koliko je meni poznato, u sklopu „Malih komunalnih akcija“ napravljena je studija o  odvodnji Gornjodemerske ulice. Gdje je ista završila i dali je na temelju nje nešto poduzeto – to bi g.Kos kao politički angažirana osoba trebao znati.
4.   U cijeloj ovoj priči jedine stvarne žrtve su stanari odvojka Gornjodemerske nastanjeni u predjelu Prečnice, jer njima su doista potrebne gumene čizme kako bi izašli iz svojih domova. A da im je kojim slučajem izgrađen pristupni put onda kada i njihovom susjedu, sada ovakvih problema ne bi imali.      Naravno, štetu trpi i vlasnik parcele koja je pod vodom.
5.    Vapaj, kako će zvati policiju, iz ustiju predstavnika jedne (još k tome vladajuće) političke stranke može nas jedino nasmijati: preporučamo mu neka potraži broj odjela za trešnje i vodu… Šalu na stranu, iskreno bi me rastužilo kada bi njegov nasad pretrpio bilo kakvu štetu, ali nekako mi se čini kako za sada nema takve bojazni.

Eto, toliko o ovome problemu mogu primijetiti kao nepristrani ali donekle informirani promatrač. Postoje li i neki drugi (možda politički ili čak ekonomski) slojevi ove priče, saznati ćemo kada se mutna voda razbistri.

Parcela koja trpi najveću štetu

Prilaz kući g.Kosa je na suhom

Nasad trešanja (zaokruženo)

Nema komentara: