ponedjeljak, 30. srpnja 2012.

LJEPOTE KORDUNA (1)


U ovim ljetnim mjesecima svi su orijentirani isključivo prema južnim hrvatskim krajevima zaboravljajući kakvim prelijepim izletničkim destinacijama obiluje kontinentalni dio Hrvatske. Ova prelijepa mjesta  prikladna su naročito za kraće posjete, pa i za one jednodnevne. Tako sam protekle nedjelje u društvu dvojce prijatelja odlučio malko pobliže upoznati Kordun, a izlet je bio toliko sadržajan da jednostavno ne stane u samo jedan post. Zato krenimo redom:

PETROVA   GORA

Moram priznati kako sam od našeg prvog odredišta Petrove gore najmanje očekivao, a na kraju sam se uvjerio da se tamo i te kako ima što vidjeti. Čak što više, nadam se kako tamo nisam bio zadnji put.



Nakon vožnje prelijepim kordunskim krajobrazom na Petrovoj gori nas je svojom uređenošću i sadržajnošću iznenadio Lovački dom Muljava.

Ispred Muljave goste dočekuje osobno Kralj


A, možete i zasjesti na prijestolje (žezlo morate donijeti sa sobom)

Možete planinariti, jahati, voziti iznajmljeni ili svoj bicikl itd.

Ražnjeve pokreće vodeno kolo

Tužni zatočenik

Svoj ovoj ljepoti možemo se diviti zahvaljujući šumarima

Medo je prepariram ali nikad se ne zna...

U ovaj spomenik su utučeni milijuni ex yu dinara, a danas je devastiran i napušten.

S vrha spomenika se pruža prekrasan pogled. Uz malo volje i novca objekt bi mogao dobiti svrhu kao vidikovac, a ostatak prostora mogao bi se koristiti u ugostiteljske svrhe i dr.

Ispod spomenika su nađene ogromne količine streljiva


Grob kralja Petra Svačića


U blizini Kraljevog groba nalaze se ostaci Pavlinskog samostana


U tijeku je restauracija ostataka samostana

        
Teško je u jednom kratkom postu dočarati sve ljepote Petrove gore, to jednostavno treba doživjeti i vidjeti. To se više čudim odsustvu bilo kakve reklame za ovo odredište za koje, barem po mojem skromnom mišljenju, većina građana ima preduvjerenje kao o isključivo partizanskom spomeniku.
  

1 komentar:

Zdemko kaže...

E da, Petrova je gora bome iznenađenje! Čestitam Hrvatskim šumama da su si dali truda i uredili malo stvari na njoj (npr spomen na pogibiju posljednjeg hrvatskog kralja narodne krvi Svačića)! Čini se da je ona sad za planinare koji žele malo protegnuti noge ali ne ostaviti dušu na jeziku, raj. Dobar smještaj, za planinarske standardne iznadprosječan, dobro planinarski sadržaji (spomenici povijesti i kulture, poučne staze, odmorišta, točke za osvajanje u različitom reljefu), uređene i označene staze, lijepa priroda (udoline sa potocima, kose, usponi i silazi u sve strane, zdrava šuma), šteta što Petrova gora u biti ima samo jedan vrh sa vidikovcem, Veliki Petrovac (s ovim partizanskim spomenikom), koji u biti službeno nije dostupan a opet se na njega može bez problema popeti. Obzirom da od tog spomenika kao takvog više ništa, zbilja bi trebali predati planinarima da ga oni na dobrovoljnoj bazi urede i osiguraju za vidikovac.

Da, spomenik je totalno uništen kao takav, i nakarada je, uostalom kao i devastirana tajna partizanska bolnica, apoteka i partizanska groblja u šumetini. Ali to govori i o tim spomenicima i o onome što oni simboliziraju i na što bi trebali čuvati spomen, jednako kao i tisuće i stotine tisuća knjiških naslova koji su padom komunizma dobri i korisni jedino za pogone za prerađivanje papira. A koliki su novci utrošeni nemilice u sve to!

A evo i malo sličica iz zadnjeg rata iz prve ruke. U objektu Muljava bilo je zapovjedno mjesto Kordunaškog korpusa Srpske vojske krajine. Dan, dva, tri nakon Oluje prošao sam tim područjem, i kao pravi knjiški moljac prekapao sam po zatečenim knjigama u tom objektu (dok su ostali tražili kavu odbačenu pušku ili pištolj) i naišao na zapisnik sa sastanaka zapovjedništva korpusa. Dobro sam upamtio dio o organizaciji srpskog vojnog mimohoda na slunjskom poligonu (za Vidovdan): "na paradu dovesti sa linije što veći broj pripadnika vojske u civilnoj odeći (kao građane), a na liniji ostaviti minimalan broj ljudstva za njezino obezbeđenje. Nakon završetka parade, svi u autobuse i odmah natrag na liniju!". Komentar nije potreban.

Da, ispod spomenika, doslovce, s neupadljive strane, gdje običan čovjek nije ni zalazio a kamo li pomislio da nešto tamo ima, nalazi se "garaža", kažu na 3 (podzemna) kata, ulaz u koju je toliko velik da se i najviši kamion bez problema može uvesti u nju. Osobno sam vidio topničko streljivo srpske vojske koje je tamo bilo stokirano (vani, blizu spomenika, bili su stokovi pješačkog streljiva), te kontejnere raketa Orkana, kakvima je gađan Zagreb tijekom Bljeska. Najvjerojatnije su i sam vbr Orkan parkirali ispod spomenika... S kordunaške Petrove gore brzo ga se moglo prebaciti i na Banovinu (od kud je gađan ZG) i u Liku.