nedjelja, 24. lipnja 2012.

DAN DRŽAVNOSTI



Sutra obilježavamo dan hrvatske Državnosti. Veliko sam slovo upotrijebio jer želim istaknuti što taj pojam znači za jedan mali, stoljećima pod raznim gospodarima ugnjetavani narod. Nažalost samo stvaranje hrvatske države nije ispunilo većinu  očekivanja, napose u ekonomskom smislu današnje prilike teško možemo nazvati očekivanim napretkom.
Uz loše ekonomsko stanje zemlje, pokvareni političari su se potrudili oblikovati politički što nepismeniji narod. Provodeći politiku u službi isključivo njihova vlastita probitka, političke elite sve su podčinile stranim interesima, tako da nam je na kraju tzv. globalizacija progutala nacionalni indetitet.
Neosporno je da (barem za sada) imamo državnost, ali vam svima postavljam i pitanje: imamo li državu?


 
Svim posjetiteljima ovog bloga želim

SRETAN  DAN  DRŽAVNOSTI !

        Pozdrav od Demka!

4 komentara:

Tenor kaže...

HVALA DEMKO, ISTO TAKO I TEBI I SVIM OSTALIM POSJETITELJIMA I ČITATELJIMA BLOGA SRETAN DAN DRŽAVNOSTI !!!

Anonimno kaže...

ja se ne sjećam, bio sam tad mali, jel istina da sdp 1991. nije glasao za hrvatsku samostalnost, to jest glasao je protiv i predložio je da se uz odluku o razdruživanju s jugoslavijom odmah donese odluka o združivanju s drugim jugoslavenskim republikama? tak kažu na tv kalendaru danas. i polažu vijence na račanov grob.

Stjepan kaže...

Ovo su povijesne činjenice:
Ovo su povijesne činjenice:
Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske
Na referendumu, održanom 19. svibnja 1991. godine, 93,94% birača izjasnilo se za suverenu i nezavisnu Republiku Hrvatsku. Budući da po Ustavu Republike Hrvatske odluka donesena na referendumu obvezuje sva državna tijela, Hrvatski sabor (koji se tada zvao Sabor Republike Hrvatske) donio je 25. lipnja dvije značajne odluke:
• Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske
• Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske
Međutim, posredovanjem misije Europskih zajednica, na provedbu tih odluka prihvaćen je tromjesečni moratorij, prihvaćenim tzv. Brijunskom deklaracijom 8. srpnja 1991. godine, kojom se odgađaju svi daljni postupci i akti. Međutim, jačanjem srpske agresije na Hrvatsku, a što je naročito kulminiralo raketiranjem zgrade Banskih dvora u Zagrebu, tadašnjeg sjedišta predsjednika Republike, 7. listopada istekom posljednjeg dana tromjesečnog moratorija, Sabor je na sjednici održanoj u tajnosti (u prostorijama INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu) 8. listopada donio Odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ Prilikom izglasavanja spomenute Deklaracije zastupnici SDP-a napustili su sabornicu, ne želeći sudjelovati u donošenju te odluke.[1] Tadašnji predsjednik SDP-a Ivica Račan nazvao je HDZ strankom opasnih namjera zbog uloge HDZ-a u provođenju politike osamostaljenja Hrvatske. Danas se dan donošenja ovih dviju odluka slavi kao Dan državnosti - nacionalni praznik Republike Hrvatske. (Wikipedia)

Zdemko kaže...

Ne znam tko je gornje pisal za Wikip., malo sam skeptičan prema ponekim rečenicama - znam da je Račan poznatu izjavu o stranci opasnih namjera dao puno ranije od lipnja 1991., odmah nakon prvog sabora HDZ 1990.