utorak, 30. listopada 2012.

HALLOWEEN



         Već samo prevladavajuće korištenje engleskog naziva za „noć vještica“ upućuje nas na strano porijeklo ovog „događanja“, a koje u Hrvatskoj možemo nazvati i novokomponiranim, budući da nije sastavnica hrvatske kulture i tradicije. Ovaj običaj temeljen na keltskoj tradiciji revitaliziran je u Americi, naravno iz komercijalnih razloga.
         Današnji glavni simbol noći vještica je izdubljena i osvijetljena bundeva koja pak nema nikakve veze s rečenim Keltima, već je „uvedena“ mnogo, mnogo kasnije, i to na temelju jedne irske legende.
         Unatoč gornjim činjenicama noć vještica sve se više „slavi“ i u našim krajevima. Razlog tome treba tražiti u presudnom utjecaju masmedija koji kroz veličanje (i) halloweena ustvari potiču potrošnju i potrošački mentalitet, a kako se naša tradicija u to ne uklapa, nju nastoje  što više relativizirati.
         Zato se umjesto šupljih bundeva vratimo našim korijenima, poštujmo i  održavajmo običaje naših predaka, palimo svijeće i s pijetetom se sjećajmo i molimo za naše preminule.
         Bundeve, tikve, barile i tikvanje ostavite neka budu  ono za što ih je Tvorac namijenio: hrana za ljude i životinje.


2 komentara:

Tenor. kaže...

Bravo Demko,slžem se s tobom kao i mnogi drugi, ali nažalost puno njih je već prihvatilo taj glupi običaj koji nema veze sa nama ni sa našom kulturom i običajima. Lako prihvaćaju poganske običaje i kojekakve druge gluposti,a isto tako pojedini prelako i prebrzo prihvaćajući te nove zaboravljaju na svoje.
Pozdrav-Tenor.

Stjepan kaže...

Hvala na komentaru.
Okladio bih se kako barem pola poklonika noći vještica ne bi znalo ogovoriti na pitanje što je to Dušni dan.