nedjelja, 30. studenoga 2014.

Razmišljanje na prvu adventsku nedjelju



          Danas opet započinje najoptimističnije  razdoblje u godini, vrijeme u kojem pojačano vjerujemo, te s radošću iščekivamo rođendan Onoga Koji nam je otvorio oči, Onoga koji nam je svojim utjelovljenjem dao do znanja kako ovaj ljudski život nije tek jedan slučajni ishod poigravanja tzv. prirode, već je to od Stvoritelja za svakoga od nas pomno isplanirana dionica puta do vječnosti odnosno  do bezvremenskog bivstvovanja u Njegovom toplom okrilju.
          Naš zemaljski put tek je jedna nemjerljivo mala etapa ukupne od Boga nam određene egzistencije, i baš zato bi na sve što nam se ovdje i sada događa morali gledati s puno većom blagonaklonošću i optimizmom. Nikada kroz, barem onu nama poznatu, povijest čovječanstva ljudski život nije bio bajka. Naprotiv ukoliko se osvrnemo na gotovo sva zabilježena povijesna razdoblja, na ratove, prirodne katastrofe, epidemije raznih boleština, na svu prolivenu krv, znoj i suze, tada naše današnje teškoće izgledaju tek kao dječja bolest!
         Istina, i naše je vrijeme bremenito raznim teškoćama, te nas  svakodnevno zapljuskuju razne od nečastivog „patentirane“ kvarnosti i devijacije: zlo nam pokušavaju prodati pod dobro, kulturu smrti prikazuju vrhunskom slobodom, laž kraljuje u svim društvenim porama, vođe su nam licemjeri, mediji rigaju otrov, bankaroidi sišu krv, rastaču nam Domovinu svim raspoloživim sredstvima, drže nas u dužničkom ropstvu, i na svaki nas mogući način pokušavaju uništiti, te ovaj prekrasni ranjeni Planet učiniti obitavalištem „izabranih“. Smatrajući se „izabranima“ kreatori današnjih kriza i ratova ipak su nešto zaboravili. Zaboravili su kako iznad svih nas postoji vrhovni Autoritet i Arbitar koji im neće dozvoliti izvojevanje pobjede, već će njihov poraz navijestiti novu pobjedu dobra nad zlom, pobjedu Božjeg svjetla nad tamom zloga.
         U ime te skore pobjede budimo svjetlo i nada jedni drugima, tješimo se međusobno i vjerujmo u konačni pozitivni ishod koji nam kao  nepogrešivi znamen najavljuje plamen prve adventske svijeće, svijeće koja simbolizira nadu i iščekivanje. 

                                                                       Stjepan Kos


                                                                        

                                                                          
                                       

Nema komentara: