subota, 1. studenoga 2014.

SPOMEN NA ONE KOJI SU VEĆ PROŠLI ZEMALJSKOM STAZOM




Gledajući prema vječnosti ljudski je vijek tek postaja, ili pak tek mala dionica velikog puta na kojoj se  putujući k istom cilju suputnici neprekidno smjenjuju…
I nitko od nas  ne zna kada i gdje je kraj njegovog dijela puta, a još manje na kojoj „stanici“ silazi njegov suputnik. Ono vječno i neosporivo zajedništvo kojim nas je Tvorac učinio dionicima istog, više ili manje teškog bivstvovanja u ovoj dolini suza čuva u nama sjećanje na sve one koji su s nama išli veći ili manji dio puta. Zato  danas  posjećujemo i cvijećem kitimo  počivališta njihovih zemnih ostataka, te  paljenjem svijeća simbolički osvjetljavamo put njihovim besmrtnim dušama nadajući se ponovnom susretu u Vječnosti.
Najveća svrha i obaveza današnjeg dana (isto tako i sutrašnjeg Dušnog dana) je pomoliti se za sve one naše mile i drage koji više nisu s nama. Iako svatko od nas ima nekoga tko mu nedostaje i za koga će se prvenstveno moliti, nikako ne smijemo zaboraviti sve one koji su svoje zemaljske živote ostavili na raznim stranama svijeta braneći Dom, Obitelj i Vjeru.
Najveći pak pijetet odajmo svim žrtvama suludih ideoloških režima čija su tijela povampireni sljedbenici bolesnih ideologija razbacali po raznim rovovima, jamama, rudnicima i drugim neobilježenim grobovima i grobištima.
Na kraju, pomolimo se i za nas žive. Zavapimo Svemogućem Bogu za dar strpljenja u svladavanju svih žalosti i poteškoća koje su u drvo našeg osobnog križa urezane. 



Nema komentara: