petak, 10. siječnja 2014.

BOŽJA RUKA

Spomeni se čovječe kako si mali naspram svemira.

 

FASCINANTAN PRIZOR IZ DUBOKOG SVEMIRA Lovac na crne rupe snimio 'Božju ruku'



Ruka je snimljena u blizini ugasle zvijezde od Zemlje udaljene 17.000 svjetlosnih godina
Astronomi su uz pomoć NASA-inog teleskopa NuStar, koji je poznat i kao 'lovac na crne rupe', u relativnoj blizini ugasle zvijezde PSR B1509-58, oko 17.000 svjetlosnih godina od Zemlje, snimili fascinantan prizor goleme nakupine subatomskih čestica koje su došle u interakciju s raznim plinovima stvarajući pritom svemirsku maglicu.
 

Zajednički su stvorile formaciju vrlo nalik ruci, a nije trebalo dugo da snimljeni prizor dobije naziv 'Božja ruka'. Pomalo podsjeća na detalj u Michelangelovoj Sikstinskoj kapeli, poznat kao Božje i Adamove ruke.
Maglice ne bi bilo da spomenuta zvijezda nije na samrti jer upravo je ona sav materijal izbacila u svemir. Njezino je gašenje i urušavanje počelo eksplozijom, koja je izbacila plinove.
U međuvremenu se sažela na promjer od tek 19 kilometara, izrazito je gusta, na površini ima magnetsko polje 15 bilijardi puta snažnije od Zemljinog, a oko vlastite se osi okrene nevjerojatnih sedam puta u sekundi, pri čemu u svemir ispušta mlaz subatomskih čestica koje stvaraju raznobojne prizore u dodiru s plinovitom smjesom.
Izvor: Jutarnji list, foto NASA








1 komentar:

LO 8 kaže...

Evo me opet pozitivne, kako si rekao. Preljepo, ne čitam Jutarnji i ne bih ovo vidjela da nisi o tome pisao. Fasciniralo me, a i malo prestrašilo. Sve što je u svemiru može umrijeti na taj način ili neki drugi.
No, nečemo tako razmišljati, veselimo se životu i potrudimo se da nam je što bolji i sadržajniji.
A ti Demko, potrudi se da nam priuštiš što više lijepih prizora i tekstova. Hvala !