ponedjeljak, 6. siječnja 2014.

BOGOJAVLJENJE (SVETA TRI KRALJA)



Blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri Kralja jedan je od najstarijih kršćanskih blagdana, a utemeljen je na evanđelju po Mateju: tri mudraca prateći betlehemsku zvijezdu došli su se pokloniti Isusu, darujući Ga tamjanom, zlatom i smirnom. Tamjanom kao Boga, zlatom kao kralja na nebu i smirnom kao čovjeka.
Ovaj blagdan ima dugu tradiciju i u našim krajevima, a posebno je značajan po tome što je na taj dan u crkvama blagoslov vode, koju kasnije koristimo za svećenje u raznim prigodama.
Isto tako, inicijale Sveta tri kralja nekada su svećenici, prilikom blagoslova obitelji, kredom ispisivali na kućnim dovratcima: G+M+B (Gašpar, Melkior i Baltazar). Ovi inicijali stavljali su se na izvornom latinskom, pa je umjesto G bivalo napisano C (Casparus), tako da su inicijali ujedno označavali akronim Christus mansionem benedicat tj. Krist prebivalište blagoslivlja.
Današnjim blagdanom završava se središnje razdoblje Božićnih običaja, raskićuje se bor i pospremaju se ukrasi. Naglasio sam završetak središnjeg razdoblja zato što po crkvenim običajima Božićno vrijeme završava tek na blagdan Kristovog krštenja, te se tek onda borovi iznose iz crkve,  a toga se običaja drže i mnoge obitelji.

Nema komentara: