utorak, 13. studenoga 2012.

TUŽNI DOME DEMERSKI



         Mislim da sam već u nekom od ranijih postova današnju ekumenu nazvao civilizacijom laži. I, bez namjere da ovu tvrdnju naširoko obrazlažem, danas mogu dodati  još jednu opće poznatu istinu: najveća rak-rana današnjeg čovječanstva jest kriza morala, čak bi mogli govoriti i o potpunom (ovovremenom) odsustvu te ljudske vrline, koju nažalost nalazimo tek u tragovima.
         Gornji kratki uvod poslužio mi je kako bih vam lakše prezentirao jednu, mogli bismo i tako reći servisnu informaciju, budući da je krađa postala gotovo svakodnevna pojava, gotovo folklor. Naime kako na slici možete vidjeti naš je Mjesni dom u noći 7./8. studenog 2012., i na svojoj uličnoj strani ostao bez žljebova za odvodnju oborinskih voda (izraz oluk mi djeluje nekako stranjski). Sa stražnje strane žljebovi su ukradeni još ranije…
         Pripadam generaciji za vrijeme čijeg djetinjstva i rane mladosti današnjeg lijepog i dobro opremljenog društvenog doma (tako se to tada zvalo) nije bilo. Sastajali smo se  na otvorenom npr. ispod lipe u „Grmju“ kraj auto-ceste, i uvijek maštali kako bi bilo lijepo imati društveni dom, družiti se i sastajati u njemu. Negdje u to vrijeme podignut je dio zgrade današnjeg doma, ali je dugo vremena bio van funkcije, bez prozora i vrata, bez ičega. U takvoj nedovršenoj zgradi, svojim radom i skromnim sredstvima pokušavali smo osigurati minimum uvjeta za kakve takve aktivnosti. Zato me, a nadam se i duge pripadnike tih generacija, jako boli svaki vandalizam, svako nepoštenje, krađa, svaki maćehinski odnos prema ovoj zgradi koja je vlasništvo svih nas, i koja bi nam svima trebala služiti.
         Poradi uvodno spomenute opće krize morala nerealno je očekivati kako se slične krađe neće i ubuduće ponoviti. Zato apeliram na mjesnu samoupravu da poradi na postavljanju video nadzora, koji je nužniji i od planiranih klima uređaja. Jer, ne bude li video nadzora ukrasti će nam i klima uređaje. 

           

3 komentara:

Anonimno kaže...

Najžalosnije što su vandali sigurno neki domaći i dobro znani. Sumnjam da je neko iz Gornje Bistre, nek se niko od stanovnika Bistre ne uvrijedi, došao k nama krasti oluke.

Zdemko kaže...

Novi srednji vijek.

Anonimno kaže...

Ko da se ne zna tko krade oluke , ne samo u Demerju . Pitajte ministra policije.