srijeda, 26. rujna 2012.

KUD "ORAČ" NA CIPRU


        Kada je u travnju stigao poziv za PONOVNO sudjelovanje na Festivalu folklora mediteranskih zemalja, našem veselju nije bilo kraja.

        Prije tri godine također smo nastupili na toj manifestaciji i bilo nam je nezaboravno. Potajno smo se nadali ponovnom pozivu, mada su šanse za to izgledale neznatne ili čak nemoguće! Naime, svake godine pravo nastupa i sudjelovanja na spomenutom događanji ima samo jedno amatersko Društvo iz Hrvatske, a svima nam je poznato koliko Društava u Hrvatskoj postoji! Osim toga, izabrano Društvo ne smije nastupiti barem dvije godine nakon što je sudjelovalo te godine na Festivalu. Utisak koji smo ostavili, omogućio nam je poziv nakon samo tri godine na toj prestižnoj priredbi!
Dakle, nismo razmišljali ni trenutka  prihvatiti poziv ili ne! Odluka je donesena u 10-ak minuta, IDEMO!
        I tako su počele pripreme, intenzivna komunikacija s organizatorima na Cipru, potraga za najpovoljnijim avio-kartama, odabir koreografija i nošnji koje ćemo pokazati i prikazati na festivalu, itd., itd....
Došao je i dan polaska, pa krenusmo autobusom do Beograda, odande JAT-om na Cipar u Larnaku, prekrasni gradić na obali Sredozemnog mora, iz čije se pjene, baš na ciparskoj obali rodila Afrodita, boginja ljubavi i ljepote!

        Larnaka je sa 72 000 stanovnika treći grad po veličini na Cipru. Nalazi se na jugoistoku otoka. To je najstariji grad na Cipru. Smatra se da je nastao oko 4000 g. p. Krista. U starom vijeku se je zvao Kition (latinski Citium). Prema legendi ga je osnovao Noin praunuk Kittim. U početku je Kition bio fenička kolonija, a kasnije grčki grad. Tamo je rođen grčki filozof Zenon iz Kitija. Smatra se da se je sveti Lazar (kojeg je Isus uskrsnuo) preselio u Larnaku i postao njezin prvi biskup. U središtu grada dominira crkva sv. Lazara, koju smo mi već drugi put posjetili, a u kojoj se čuva sarkofag u kojem je sv. Lazar bio pokopan, odnosno, crkva je sagrađena na njegovom grobu.
Nedaleko od grada je slano jezero Haliki Larnakas.
Larnaka ima najveći aerodrom na Cipru. Danas je Larnaka značajna luka i važan turistički centar. Turiste najviše privlače brojne plaže u i oko grada. Posebno je popularna šetnica s palmama uz more.
        Festival je službeno trajao 4 dana i u ta četiri dana, mi smo imali 4 službena nastupa, od toga dva u Larnaki i po jedan u Nicosiji koji je glavni grad Republike Cipar i gradiću Geriju u kojem smo i za prošlog boravka na Cipru  također imali nastup. Izveli smo četiri koreografije i pokazali četiri vrste hrvatskih narodnih nošnji.
Nakon zatvaranja festivala i završne svečanosti, iznenadili smo se kad smo od organizatora primili poziv na razgovor i zamolbu od gradonačelnika Gerija da za njegove goste (tu su bili pravoslavni svećenici, parosi, prote, neki gradonačelnici i predsjednici ciparskih kompanija i udruga) izvedemo nastup s koreografijama po svom izboru!
Naravno da smo poziv prihvatili i izveli program od oko 30-ak minuta, koji je bio jako dobro prihvaćen i popraćen dugačkim aplauzima.
Naši su nam tamburaši ove godine osvjetlali obraz, u pauzama dok smo se presvlačili, svirali su spletove hrvatske i GRČKE glazbe, što je dodatno oduševilo publiku, odnosno, gradonačelnikove uzvanike, koji su čak uz svirku naših tamburaša i zaplesali.

        Moram reći da je uz sve obaveze i program koji nam je zadao organizator, a tu su predstavljanja Hrvatske pjesmom i plesom po trgovima i ulicama gradova Cipra, razgledavanja njihovih muzeja i znamenitosti, obaveznog cjelovečernjeg – svakovečernjeg programa, ostalo vremena i za kupanje, sunčanje, ispijanje kavica i koktela na plaži, noćne beach partye, pjevanje i veselje uz more...

        To je ukratko opis našeg ovogodišnjeg putovanja na Cipar, kojim smo ponovno oduševljeni i kojem se, sad se usudim reći na glas, ponovno veselimo!
                                                                                            by Višnja
                                                        

Broj komentara: 5:

Stjepan Demko kaže...

Nadam se da ste zadovoljne/i mojim izborom fotki...

Zdemko kaže...

Demko, grebes se, ali grijesi se ne otkupljuju tako lako, ha ha ha. Koliko nudis za Exkluzivne fotke?

Stjepan Demko kaže...

Hm,pa najprije moram vidjet i procjeniti o kolikoj se ekskluzivnosti radi...

Anonimno kaže...

... a da bi koja razglednica s Cipra zalutala slucajno u London, sanse su 1: 1000000! ("joj, falis nam...").

Zdemko kaže...

Vjerojatno uslijed londonskog utjecaja, previse ocekujes od Demeraca.