četvrtak, 10. svibnja 2012.

LEDENI SVECI


Sv.Pankracije
Sv.Bonifacije

        Oduvijek je čovjekova želja, a i potreba bila saznati kakve ga vremenske prilike čekaju sutradan, idući tjedan ili mjesec. Iz te želje i potrebe razvila se suvremena meteorologija uz koju je danas praćenje vremenske prognoze općeprihvatljiva navika, a za one čija djelatnost  zavisi od vremenskih uvjeta, to je i prijeka potreba. Uz pomoć napredne tehnologije prognoze vremena su vrlo točne i pouzdane, što ih čini neizbježnom sastavnicom naših života: danas bez ikakvog troška, napora ili iskustva možemo saznati kakve nas vremenske prilike čekaju sutra ili neki drugi budući dan.
         U prošlosti su ljudi  morali uložiti znatno više truda da bi došli do kakvih-takvih saznanja o budućem vremenu. Praćenje prirodnih pojava, kretanja zvijezda, ponašanje životinja neki su od pokazatelja koji su našim precima bili od pomoći u previđanju vremena, dok su najvažniji parametri bile cikličke  meteorološke promjene. Slijedom takvih ponavljajućih pojava imenovana su godišnja doba, nazivi mjeseca  (naročito lijepih imena u hrvatskom jeziku), a tako su i neki Sveci i svetkovne dobili nazive po vremenskim (ne)prilikama uobičajenim za taj dan.
         Najbolji i najljepši primjer povezanosti Katoličkog kalendara i vremenske prognoze  su „LEDENI SVECI“ :
                   - Pankracije   12.svibnja
                   - Servacije      13.svibnja
                   - Bonifacije    14.svibnja

Mudrost
         Ova tri Sveca u našoj i široj europskoj tradiciji svoj su epitet dobili zbog čestih iznenadnih prodora hladnoće oko polovice svibnja, tako da pučka predaja sigurnim vremenom za kulture osjetljive na hladnoću smatra tek ono nakon Sv.Sofije odnosno 15.svibnja.

         Vremenska prognoza za predstojeću nedjelju i početak idućeg tjedna potvrđuje nam kako pučko predskazivanje vremena itekako stoji na čvrstim empirijskim temeljima! 



Sv.Sofija (Mudrost) i njezine tri kćeri: Pistis(Vjera),Elpis(Nada) i Agapis(Ljubav)


Nema komentara: