četvrtak, 29. ožujka 2012.

Drijenak, drenek (Cornus mas)


              Ovog puta vas želim podsjetiti na još jednu danas gotovo zaboravljenu biljku, a koja je duboko utkana u našu tradiciju. To je drijen ili kako ga u Demerju zovemo drenek, drvo koje je nekada bilo obavezni stanovnik svakog demerskog vrta. Bojim se kako bi većina današnje mladeži teško prepoznala ovo lijepo drvo koje je u prošlosti imalo daleko veći značaj, a naši su ga stari naročito koristili na Cvjetnicu. Drenek je nekada u kontinentalnim krajevima bio ono što je u mediteranskom okružju bila maslinova grančica; budući da bi doprema grančica masline bila spora i skupa, na blagoslov su nošene tek rascvjetale kitice drenka, kao simbol cvijeća s kojim je Isus dočekan u Jeruzalemu.
        Drenek je listopadno drvo, najviše rasprostranjeno na sunčanim brdovitim terenima, a kako preferira vapnenasta i ocjedita tla na demerskom ga području vrlo rijetko možemo sresti kao samoniklu biljku. U vrtovima se uzgaja kao voćka zbog jestivih plodova i prve pčelinje paše, budući da se njegovi lijepi žuti cvjetovi otvaraju prije lišća. U prirodnim staništima češće se javlja kao grm koji se ističe svojim sporim rastom i nenametljivošću. Dugovječna je biljka, može doživjeti i preko 200 godina starosti, a njegovo drvo je izuzetne tvrdoće poradi čega se koristi za izradu različitih držaka i dijelova namještaja.
              U narodnoj predaji drenek ima višestruko simboličko značenje, a kao drvetu zdravlja pridavana su mu vrhunaravna svojstva, u narodu je i dan danas metafora za zdravlje. Smatralo se kako štiti od udara groma, uroka i vještica, a umivanje vodom u kojoj se močila drenkova šiba pridonosi zdravlju i ljepšem tenu. U nekim krajevima na Jurjevo ujutro momci i djevojke penju se na drenek i tri puta ponavljaju: „Tebi drenek moj lien i driem, a mene zdravle i plien“ [1] Prema legendi u vrijeme Isusova raspeća drijen je bio drvo veliko poput hrasta pa je od njega napravljen Isusov križ, radi čega ga je Bog prokleo da nikada više ne bude visoko drvo.
           Bilo kako bilo drijenak je drvo duge i bogate povijesti a nisu zanemariva niti njegova ljekovita i uporabna svojstva. Plod i kora u obliku čaja koriste se za liječenje bolesti crijeva, protiv groznice, te protiv svih vrsta proljeva. Od zrelih plodova priprema se ukusan pekmez, vino ili voćni sok, a vrlo je poznata i cijenjena ljekovita drijenova rakija.

[1] Tebi drijenak moj lijen(lijenost) i drijem (dremljivost, pospanost), a meni zdravlje i bogatstvo (u smislu blagostanje)


4 komentara:

Anonimno kaže...

jako lijepi tekst na kojeg sam naišla slučajno tragajući za informacijama o dreneku jer sam danas posadila jedno stabalce u svoj vrt u Vukomeričkim Goricama. Snježana

Stjepan kaže...

Hvala Vam na lijepom komentaru, i nadam se da će vaš drenek uspješno napredovati!

Anonimno kaže...

može li se gdje naručiti sušeni drenek imate li informaciju bila bih zahvalna :)

Stjepan kaže...

Ne znam da li se može negdje naručiti.Pokušajte kontaktirati biljne drogerije, a ako oni nemaju vrlo vjerojatno imaju travari na tržnicama npr. na Dolcu. (Ako niste blizu Zagreba, javite mi se na mail pa ću vam pogledati i eventualno poslati) Pozdrav!