četvrtak, 2. veljače 2012.

PRIKAZANJE GOSPODINOVO - SVIJEĆNICA

    Danas se po katoličkom kalendaru spominjemo prikazanja Isusova u hramu. Ovaj blagdan čiji počeci sežu duboko u prošlost simbolizira  svjetlost, a svjetlo kao apsolutno  dobro je ono za čime tragaju svi ljudi jer    čovjek je Božje djelo te kao takav ne može težiti mraku odnosno zlu.
    Ali, ako čovjek po svojoj Božanskoj prirodi teži prema svjetlosti - Bogu kao apsolutnom dobru, mnogi se posebice u ovim kaotičnim vremenima pitaju zašto onda ima toliko onih koji  ne samo da žive u mraku nego nam taj mrak gromoglasno nude kao jedini način suvremenog života. Tako nas sa sviju strana zasipaju poruke „kulture smrti“, što mnogi nažalost prihvaćaju, ter se radi vlastitog komoditeta  olako odriču svoje temeljne, dakle Božje, prirode. I tako je ovaj današnji svijet postao takav kakav je: naoko se čini kako je zlo nadvladalo dobro, iako se radi o prividu jer to je samo trenutačno stanje u vječitoj borbi između dobra i zla.
    Davši nam slobodu izbora Stvoritelj se ipak nije odrekao svoje uloge apsolutnog arbitra, te će svijet u konačnici  biti uređen po Njegovoj volji, dok će ljudima biti dano po zaslugama njihovim. Upravo zato moramo sudjelovati u borbi na strani Svjetla i vjerovati u Njegovu pobjedu!

                                             ****

    Svijećnica tradicionalno označava i polovicu zime, koja kao da je svoje „čari“ ove godine čekala pokazati baš u veljači. Nadajmo se da ova velika hladnoća neće previše dugo potrajati, te da će se jazavac iz prošlogodišnjeg posta o Svijećnici uskoro naužiti lijepog proljetnog vremena.




1 komentar:

Anonimno kaže...

Svizac predvidio još šest tjedana zime..brrrrrr