nedjelja, 22. svibnja 2011.

34. smotra folklornih amatera grada Zagreba

U subotu, 21. svinja 2011. godine u dvorani „Scena Travno“  u sklopu 34. smotre folklornih amatera grada Zagreba, održan je XII. koncert na kojemu je uz još osam  drugih KUD-ova nastupio i naš „Orač“.
Smotra je u  19 sati započela nastupom Hrvatskog kulturnog društva braće Radića, a posjetitelji ove prekrasne priredbe su oko devedeset minuta uživali u raskošnom koloritu narodnih nošnji, u glasu i stasu izvođača,  tamburaškoj glazbi te prekrasnom scenskom ugođaju. Ovom je prezentacijom   bogatstva narodnoga blaga još jednom potvrđeno kako se u zagrebačkoj okolici i te kako pazi na očuvanje hrvatske kulture i tradicije, za što se je u današnjim uvjetima ubrzanoga života potrebno još jače potruditi. Uz već spomenute nastupili su KUD-ovi iz Brezovice, Odre, Male Mlake, Blata, Lučkog,Odranskog Obreža i Svete Klare.
Ponovo, kako i uvijek do sada, moram reći da je naš KUD bio najbolji, i ova ocjena nije subjektivni  proizvod moga lokalpatriotizma - potvrdila je to publika  najvećim aplauzom te večeri.
KUD“Orač“ nastupio je u prekrasnim nošnjama bunjevačkih Hrvata s koreografijom Gorana Vašarevića Duhovi Tavankuta, u glazbenoj obradi Pere Ištvančića, a voditelj tamburaša je Mladen Trčak. Svakako treba napomenuti da su ove prekrasne nošnje, kao i ostale u kojima „Orač“ nastupa u vlasništvu demerskog KUD-a. Sam nastup je teško riječima opisati, nadam se da će vam dio ugođaja dočarati nekoliko ne baš naročito dobrih slikica. Kvalitetu nastupa, kao što sam već spomenuo, prisutni su nagradili dugotrajnim pljeskom, a siguran sam da će i ocjenjivačka komisija našim curama i dečkima dati visoku ocjenu, kakvu i zaslužuju. Duboko sam uvjeren, i to nije samo moje mišljenje, da će KUD“Orač“ Demerje biti uvršten u završnicu smotre kako bi mogli u njihovom nastupu uživati i 19. lipnja 2011. godine u velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog!

Najbolji demerski tamburaši

Prekrasne bunjevačke nošnje

Dolaze Ljelje ili kraljice...

...među njima su i sabljonoše

Ljepota stasa i nošnji

Prekrasno su i pjevale...

Neponovljiva kombinacija ljepote Demerčica i bunjevačkih nošnji

...košara u ruci a dukati oko vrata

Još kad bi moje slike bile kvalitetnije!

Pa nek priča tko što hoće: najljepše su i najbolje

Raskošan scenski doživljaj

Sabljonoše ne djeluju opasno

Tko zna za koga su ove jabuke!?
       Pozdrav od Demka!

Broj komentara: 10:

Zdemko kaže...

PRATI SLIKE.
Jabuke su pred NDtamburašima (i jedinima), pa su valjda za njih? (skoro su te jabuke napravile frku...! Ali to je priča za zakulisje.)

Košara u ruci, dukati oko vrata, a gumbi na tr.... lajbeku.

Pa nek priča tko što hoće: najljepše su i najbolje. Tko: nošnje ili nošnjonoše? U svakom slučaju, kapa dolje šnajderici, a i mamama i tatama.

Sabljonoše ne djeluju opasno. Pusti ti to; iz mire tri vraga vire.

A glede kakvoće slika, trebal si i ti Demko cupkati na prstima zajedno sa kraljicama, pa bi slika bila bolja. Očito moraš početi dolaziti na probe, da uvježbaš.

Zdemko kaže...

P.S. Za one koji čitaju ne samo između redova nego i između slova, te su u mom komentaru našli tračak ironije, kao i za one kojima nije dosta to što se KUD naoružao sa dva komada hladnog oružja, dodat ću još ovo: "ja sam naše sve cure minir'o, poginut će 'ko ih bude dir'o!". Jel sad ok?

Višnja kaže...

Izazavana (na pozitivan način) Demkovim i Zdemkovim osvrtom i komentarima na naš nastup i "Duhove Tavankuta", moram reći da smo veoma ponosni na "bljesak" koji smo izazvali te večeri u Travnom svojom pojavom i izvedbom spomenute priče, naime Duhovi Tavankuta je prića o obrednom obilasku bunjevačkih kraljica ili Ljelja. Ljelje - Kraljice su djevojke koje u proljeće, o blagdanu Duhova, u povorci obilaze selom i izvode ritual sastavljen od osobitih pjesama i plesa sa sabljama. Iz šireg repertoara kraljičkih tekstova odabiru pjesme primjerene obitelji koju posjećuju; najčešće pjevaju djevojci, mladiću ili mladoj nevjesti. Slijedi narodni ples uz pratnju glazbenika, kojemu se mogu pridružiti i ukućani. Nakon što ih počaste hranom i pićem povorka odlazi u drugu kuću. Drugoga dana Duhova odlaze u susjedno selo ili obližnji gradić. Na kraju slijedi zajednička gozba i zabava kod jedne od sudionica... i tako dalje.
Eto, ukratko, naš je voditelj uspio u 10-ak minuta uklopiti sve te segmente spomenutog obreda.
Hvala Demku na lijepim riječima i slikama kojima je popratio naš nastup, a kaj se tiče Zdemkovog "miniranja"... živa istina!:)

Anonimno kaže...

Je, a gdje je (bila) gozba?! Ja se ne sjećam da sam kaj jel i pil, a provjeril sam i kod tamburaša: ni oni ne znaju niš!

Višnja kaže...

Provjeravaš kod krivih ili ti nečeju reći po istini... a gozba je uvijek tam gdje je prava ekipa! Zato, budi u pravo vrijeme na pravom mjestu i nemreš fulat.

Stjepan kaže...

Na ono miniranje ipak moram odgovoriti:
E, moj svirče kad se cura skine
Ne će pomoć dinamit ni mine.
Ja sam malu milovo po turu
Dok joj dika svirao tamburu…

Najbolji demerski tamburaš (od jednog) kaže...

Jesi Demko, milovo, zato se i nisi ufal doći poslije nastupa k nama gore u presvlačionicu... Bolje ti je da (im) sam veliš zakaj nisi došel, nego da ja velim...

A ako pržiš k'o što pjevaš, baja,
Uzalud ti i kobasica i jaja!

Ide bloger i šuta kamičke,
Alaj se je zaželio.... posta.

Piše/a Demko, a miš mu u ruci,
Tipkovnicu, mala, mu privuci.

A glede gozbe: da, mene ste poslali da delam u pravo vrijeme i na pravo mjesto, dok je ekipa otišla na gozbu. Pa me zovuuuuu...

Ak se Demko hoće natjecat u golemoj pjesmi, nek se usudi ići s nama nekam na put. Eto, i gozba mu je s ekipom zajamčena. A tamburaši imaju otvoren račun kod Svetog Nikole u Strugi, tam bu njihova ekipa.

Ovime prekidam diskusiju i vidimo se za stolom, tko se odvaži s tamburašima b e ć a r i t i, ili se ne boji da mu k r u n a ne opadne s glave.

Višnja kaže...

Aaaaahahaha...! Počeli smo se i šamarati!
Ak je tako, onda ćemo ´vako!

(ND) tamburaši su bečari bili,
više nisu jer su ostarili!

Pazi svirče, ak ne sviraš često,
drugi će ti zauzeti mjesto!

Ne bih dalje da nekog ne uvrijedim, tko je zainteresiran za nastavak, zna gdje nas može naći, samo još da kažem da ovi što se ne usude k nama na presvlačenje, ne znaju kaj propuštaju...! Metre i metre podsuknji, svile... čipke...

I da završim prigodno, kako sam i započela..

Bećaruše poznate po šali,
da nij´ tako, ne bi za nji´ znali!

Anonimno kaže...

e, jebem vam misa, tu se prepucavate tko ce vise becaraca izmisliti, a mene zanima kak ste prosli na smotri, kaj veli komisija? Izgledale/izgledali ste mrak, prava kmica, a mogu misliti kak' ste samo zvucale kad se zapjevalo. Mogu misliti da si okolni KUDovi trgaju opanke od muke.
Kad ste ono u Londonu?

Višnja kaže...

A, to ti je narodna umjetnost!!:))
A u London ćemo kad se vratimo iz Australije. Ove smo godine već rasprodani...