četvrtak, 5. svibnja 2011.

OZRAČJE LINČA


          S portala   http://www.velecasnisudac.com/             prenosim vam jedno prekrasno razmišljanje Zorana Vukmana:       
Datum: 05.05.2011.

          Kamo ide ovaj svijet? Dok veliki i moćni sebi dopuštaju ubiti vlastitog neprijatelja bez suda, malima se i samoobrana gleda kroz ušicu igle. Veliki ubijaju i potomstvo svojih neprijatelja, a malima drže lekcije o demokraciji i pravdi. Novi svjetski poredak poprima obilježja divljeg Zapada. SAD nisu više globalni policajac, one su globalni kauboj. Kaubojska, clinteastwoodovska politika simpatična je u filmovima, ali stvarnost je nešto drugo, ona nije tako crno-bijela i doslovna, po sistemu: dođu šerif i sudac u neku zabit, ulove i objese glavnog negativca po kratkom postupku. Ako netko još pisne, završi i on na vješalima. Sa silom se ne šali. Ni sa zakonom. Američki predsjednik Obama rekao je: "Ubili smo Bin Ladena". Nije rekao: "Ubijen je Bin Laden". Nego: "Ubili smo ga". On i njegovi ljudi. Taj izričaj dovoljno govori o kaubojskoj psihologiji.

Neumoljivost velesila
         Bez obzira o kakvom se teroristu radi, komandoska egzekucija bez suđenja, još na tuđem teritoriju, dovodi u pitanje međunarodni pravni poredak. Očito se sila postavlja iznad njega, a većina ljudi prihvaća tu činjenicu kao neminovnost. Takav stav je začetak svakog totalitarizma. Pomiriti se s neumoljivošću velesile koja kroji svoju pravdu. Je li sada svijet sigurniji, nakon smaknuća Osame bin Ladena? Svima nam je jasno da nije. Tjeskoba ostaje. Strah svijeta koji živi u nesigurnosti i mržnji. Tko će odgovarati za ubojstvo Gadafijeva sina i troje unuka? Zar to nije ratni zločin? U takvom kontekstu, presuda hrvatskim generalima u Haagu još je veća i strašnija ironija, dokaz hipokrizije UN-a koji je s jedne strane pokoran pred silom velikih, a goropadan nad malima koji se brane i bore za svoj opstanak i slobodu. Nepravda koja se nanosi Hrvatskoj, u ovako nepravednom svijetu, još je bolnija. Neki cinični analitičari makijavelizam Zapada uzimaju zdravo za gotovo, kao nešto s čime se moramo pomiriti i prihvatiti svoju slugansku poziciju.

Opasno ozračje
        Oduvijek je u svijetu vladalo pravo jačega, ali nikada nije bilo tako očito u svojoj besramnosti, da se čak i ne pokušava zamaskirati. Dok globalni kauboj zavodi red u svijetu jezikom sile, zlo se samo umnaža. To je činjenica. Lanac zla se ne prekida. Neukusno je slaviti bilo čiju smrt, ili ubojstvo, kao što su slavili neki američki građani smaknuće Bin Ladena u Pakistanu. Ne valja iskazivati trijumfalizam ni nad najvećim zločincem. Uvijek treba zadržati prisebnost i dostojanstvo. Zapadna civilizacija baštini vrjednote koje joj govore da je nedostojno likovati nad tuđom smrću. Ozračje linča je vrlo opasno. Hrvatska bi se trebala braniti pred svijetom Isusovim riječima. Kad veliki zamahnu da nas kamenuju, recimo im – tko je od vas bez grijeha neka prvi baci kamen!

Autoru možete pisati na zoran.vukman@yahoo.com
 

Nema komentara: