nedjelja, 17. travnja 2011.

MENI POSEBNA CVJETNICA



Kad se približiše Jeruzalemu te dođoše u Betfagu, na Maslinskoj gori, posla Isus dvojicu učenika govoreći: "Pođite u selo pred vama i odmah ćete naći privezanu magaricu i uz nju magare. Odriješite ih i dovedite k meni. Ako vam tko što rekne, recite: 'Gospodinu trebaju', i odmah će ih pustiti." To se dogodi da se ispuni što je rečeno po proroku:  Recite kćeri Sionskoj: Evo kralj ti tvoj dolazi, krotak, jašuć na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu. Učenici odu i učine kako im naredi Isus. Dovedu magaricu i magare te stave na njih haljine i Isus uzjaha na njih. Silan svijet prostrije svoje haljine po putu, a drugi rezahu grane sa stabala i sterahu ih po putu. Mnoštvo pak pred njim i za njim klicaše: "Hosana Sinu Davidovu! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana u visinama!" Kad uđe u Jeruzalem, uskomešao se sav grad i govorio: "Tko je ovaj?" A mnoštvo odgovaraše: "To je Prorok, Isus iz Nazareta galilejskoga."
                                                                           Mt 21, 1-11

         Neka nas na današnju Cvjetnicu ovaj ulomak iz Evanđelja  uvede u Veliki tjedan u kojem ćemo se podsjetiti na muku Gospodinovu i Njegovu Svetu žrtvu kojom je otkupio (i) naše grijehe, a spominjući se muke Gospodina našega Isusa, naši osobni križevi neka  nam postanu lakši i podnošljiviji.

         Meni osobno današnja je  Cvjetnica značajan dan jer obilježavam ono što u nekim zapadnim kulturama nazivaju Abrahamovo, tj. slavim pedeseti rođendan. Eto, neki će sigurno reći onu staru: „godina si natukao a pameti niotkud“ što je svakako i točno, jer premda učimo cijeloga života nikad nismo dovoljno mudri. Ipak, kada se osvrnem na proteklih pola stoljeća, moram priznati da je to bilo bogato i sadržajno vrijeme u kojem sam svoj križ nosio kako sam znao i mogao. Sigurno, kada bi mi za to ponovo bila pružena šansa u nekim bih životnim situacijama postupio drugačije, ali ipak ni za čim ne žalim, a na ostatak životnoga puta gledam s velikim optimizmom. Zahvaljujem stoga Stvoritelju na darovanih mi proteklih pedeset godina ali i na svakom idućem danu kojim će me obdariti.
         I vas, štovani posjetitelji ovog skromnog bloga, molim da na budućnost gledate s vjerom i optimizmom, usprkos svim teškoćama s kojima smo danas u Hrvatskoj suočeni. One su privremene i prolazne, a iz ove ćemo katarze s vjerom i slogom izići i čvršći, i jači.

                            Pozdrav od Demka!

Broj komentara: 6:

Višnja kaže...

Sretan ti rođendan Demko! Živio sto godina!

Stjepan kaže...

Hvala, dođi na kolače i tortu.

Zdemko kaže...

Demko, neka ti današnjim danom započne još bolja druga polovica života. Želim ti i puno nadahnutih tekstova.

Anonimno kaže...

HAPPY BIRTHDAY!!!!!

dk

Anonimno kaže...

Demko, Demko, i ti imaš dvostruka mjerila. Neke se zove na kolače i tortu, drugima se ne veli ni hvala. Visoko pucaš...

Stjepan kaže...

ha,ha, i ti si bio pozvan, kaj ti ja mogu ak si se prehladil. Naravno, svima hvala na čestitkama!