ponedjeljak, 28. lipnja 2010.

29.lipanj - SV.PETAR I PAVAO

                  "Ti si Petar-Stijena,
                    i na toj stijeni sagraditi ću Crkvu svoju, 
                    i vrata paklena neće je nadvladati.
                   Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog,
                    pa što god svežeš na zemlji,
                    biti će svezano i na nebesima,
                    a što god razriješiš na zemlji,
                    biti će razriješeno na nebesima."
                                                                   Mt16,18-19

    Evo, postavih ovaj citat iz Evanđelja po Mateju, kako bi nas uveo u proslavu dana našeg nebeskog zaštitnika, koji ove, a i nekoliko narednih godina pada u tjednu pa se po ustaljenim običajima glavnina proslave prebacuje na prvu iduću nedjelju tj. 4.srpnja.



    Za sada vas mogu obavjestiti da će toga dana ispred kapelice sv.Petra u Demerju, s početkom u 11 sati, biti služena Sveta misa. O svim ostalim događanjima toga dana za sada nemam pouzdanih informacija, a ukoliko me organizator/i obavjesti o tome, rado ću primljene informacije objaviti na ovome blogu.
    O Svetom Petru i njegovom posvećenom životu mnogo je toga napisano, pa se ovom prigodom neću baviti njegovom, zacijelo svima dobro poznatom, biografijom, već bih ovdje podsjetio na neke zanimljivosti o našoj kapeli sv.Petra.



    Kip Svetog Petra, kao i većina ostalih predmeta u kapelici: raspelo, oltar, svijećnjaci, natpis, izrađeni su od autothonog materijala-hrastovine iz demerske šume. Prilikom gradnje kapelice bilo je i drugih ideja, ali je hrastovina prevladala kao povijesno tvorivo uz koje je stoljećima vezan život Demerčana; započinjao je u hrastovoj zipci, odvijao se u tradicijskim hrastovim kućama i na kraju završavao u hrastovom lijesu. Tako je na svojevrsni način kip sv.Petra podsjetnik novim generacijama  na život njihovih djedova i baka. Hrast od čijeg je debla isklesan kip sv.Petra izrastao je u šumi gosp.Franje Lukšića, koji je poklonio trupac, a izradio ga je samouki kipar Stjepan Balažin iz Remeta.
    Kapelica je podignuta točno stotinu godina nakon gradnje kamenoga križa u današnjoj Gornjodemerskoj ulici (kod Cinkuša), što dokazuje vjernički kontinuitet Demerčana, koji unatoč više stoljetnoj dislokaciji od središta Župe, nikada nisu posustali u svojoj odanosti Svetoj rimskoj Crkvi.

    Nadam se da će i ovogodišnji blagdan ojačati našu vjeru te nas osnažiti u našim nastojanjima da postanemo bolji i pravedniji. S tom vam nadom poštovane Demerčanke i poštovani Demerčani, kao i ostali posjetitelji ovog bloga, upućujem iskrene čestitke i najbolje želje, te vam na kraju upućujem pozdrav Svetoga Petra :
             Mir vama svima koji ste u Kristu!
                                                         1Pt 5,14

    Pozdrav od Demka!

   
   











                   
                   

Broj komentara: 6:

Anonimno kaže...

Nadam se da će ovog leta biti veća proslava za taj svetek i da će nastupati demerski KUD, kak se ono zove?, "Orač"?, to je KUD na KUD-ovima! Svaki dan bi trebal nastupat. Svaka im čast.
Demerec, Demko zna koji.

Demko kaže...

Ha,Ha! Ma bravo Demerec; naravno da nisam zaboravo na najbolji KUD"Orač", o tim divnim curama i dečkima biti će uskoro riječi na ovome blogu.Već sam im mislio posvetiti jedan post ali nekako nisam stigao,a i aktualne se teme same nameću...

Višnja kaže...

Pa sad se moram i ja nasmijati! Zanimljivo kako je vremena "ponestalo" za napisati baš dvije - tri riječi o KUD-u. Ali mi smo već navikli na to da se "Ora" i sve u svezi s njim ignorira u Demerju. Usprkos tome, mi ćemo i dalje pjevati i plesati...
Srdačni pozdrav Demku i svim dragim Demercima!
Višnja Šivak

Višnja kaže...

*"ORAČ"

Demko kaže...

Draga Višnja, mogu samo ponoviti što sam napisao u odgovoru "Demercu". Siguran sam da će o "Oraču" na oveme blogu biti mnogo riječi, to mi je barem namjera, a koji ću vas put i pratiti na nastupima,naravno ako me pozovete. Želim naglasiti da nema spomena nikavom zapostavlanju niti ignoriranju,a naročito ne primam nikakve i ničije diktate ni instrukcije, te ne pripadam niti jednoj od zavađenih političkih opcija,niti sam član ikoje stranke.

Višnja kaže...

Dragi Demko, Na naše nastupe su svi, pa tako i ti, uvijek pozvani i dobrodošli. O diktatima i instrukcijama o kojima pričaš ja nisam ništa ni rekla, ja o tome ništa ne znam i ne želim znati, a politiku pogotovo ne želim u "svoju butigu".