petak, 25. lipnja 2010.

DAN DRŽAVNOSTI


    Na današnji je dan, 25.lipnja1991. Hrvatski Sabor jednoglasno izglasao Deklaraciju o samostalnosti Hrvatske, a tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan tom prilikom je izrekao povijesnu rečenicu:
                                          Rođena je država Hrvatska!
    Mnogo je vode otada proteklo Savom, prolilo se more krvi i prolili se potoci suza, otrpjeli smo mnogobrojne promjene: i one dobre, i one loše, noseći svatko svoj križ kroz događajima i mjenama bremenita vremena. A, gdje smo danas? Svatko će vam u zavisnosti od vlastite točke gledišta dati drugačiji odgovor: netko će vam reći da mu je bolje danas, ponetko će zažalovati za onim prije vremenom, treći će pak krležijanski reći da "nigdar ni bilo da nekak ni bilo i da nigdar nebu da nekak nebu".
    Mogli bismo dugo raspredati jeli danas dobro ili loše, što su nam sve političari raznih fela priskrbili, služe li se lažima i objedama čak i oni  najsitniji, lokalni političarčići, nikada ovu temu ne bismo iscrpili.
    Umjesto jalovih razmatranja pozivam vas, ter to i sam činim, da povodom Dana državnosti uputimo molitve Svevišnjemu  za zdravlje i dobrobit svih nas i našeg Demerja! Pozivam vas također da se spomenete svih onih koji su gradili temelje ove Države, posebno onih koji su u njih ugradili svoje živote.

    Svima koji posjećuju ovaj blog želim sretan Dan državnosti!

     Pozdrav od Demka!

2 komentara:

Anonimno kaže...

Bok Demko. Jel možda znaš koliko je hrvatskih državnih zastava za Dan državnosti bilo izvješeno u selu? Unaprijed ću reći: žalosno.
Demerec.

Demko kaže...

Kaj ćeš,ljudi su nekako izgubili osjećaj za taj praznik jer datum nepotrebno promijenjen tako da neki to i ne zovu dan državnosti nego škrabalovo. Osobno bih bio sretniji da je dan državnosti ostao 30.svibnja ...