srijeda, 23. travnja 2014.

SVETI PAVAO



         Eto, zasigurno ćete pomisliti kako sam pobrkao lončiće: danas je Sveti Juraj, a ja u naslov stavio Svetog Pavla! I ne samo u naslov. Ovaj će post govoriti više o sv.Pavlu  nego o sv. Juraju! Nadam se da mi današnji svetac neće zamjeriti što ću ga ove godine malo zanemariti, a razlog tome je što se moj foto-aparat pokvario pa nisam imao čime zabilježiti sinoćnje kresove. Kako je naš davnašnji odnosno bivši župni zaštitnik već po svojoj tradiciji simbol početka nečega odnosno prekretnice - odbacivanja starog i dolazak novog, koristim današnju prigodu za najavu jednog novog ili bolje reći budućeg događanja u kojemu će pak Sv.Pavao biti glavni akter…

         Odmah nakon izgradnje, ili bolje rečeno još tijekom gradnje, kapele sv.Petra u Demerju jedan dio mještana bio je nezadovoljan time što je ona posvećena samo svetome Petru apostolu, dok je sv. Pavao izostavljen iako se i njega slavi na isti dan kada i sv.Petra. Ove godine ispraviti ćemo ovu malu nepravdu nanesenu svetome Pavlu te će njegov kip 29. lipnja 2014. biti postavljen i posvećen uz kip Sv.Petra.        
         Kao što vam je poznato drveni kip demerskog sv.Petra isklesao je samouki naivni kipar Stjepan Balažin iz Remeta.
         Stjepan Balažin rođen je 1947. u Hlebinama, gdje je završio osnovnu školu, a nakon toga je u Koprivnici izučio vodoinstalaterski zanat. U Zagreb je došao 1966., zaposlio se, oženio i završio za limara. U isto vrijeme otkriva u sebi potrebu i želju za izradom skulptura od drva. Pri izradi uvijek nastoji iskoristiti ono što je u drvo već „usađeno“, tako da na neki način ustvari oslobađa likove zarobljene u drvetu, uglavnom oraha ali se koristi i drugim vrstama drva. U njegovoj radionici možemo vidjeti kipove različite tematike,  prevladavaju vjerski, seoski te motivi iz svakodnevnog života, a ima tu i kipova s izrazitim  erotskim nabojem…
Nekoliko puta svoje je radove izlagao, a danas ih možete razgledati (i kupiti) u Stjepanovoj radionici, u Remetama, ulica Anđele Horvat 14 .
         Kip demerskog sv.Pavla je u izradi, a kako napreduju radovi uvjerili smo se na uskrsni ponedjeljak, kada su snimljene i donje fotografije.
Police majstorove radionice prepune su različitih kipova

Stjepan Balažin

Sv.Pavao demerski u izradi
Majstor i Pavao "na klocnama". Do Petrova će kip zablistati u punome sjaju.

Broj komentara: 5:

Unknown kaže...

Dobro došao imenjace!!!

Stjepan kaže...

E, nejde to sam tak. Na Petrovbo to moramo i zalit, inače se bu kipec rasušil!

Unknown kaže...

Kaj se mora ni teško a pogotovo ovom prigodom!! Se nadam da budemo i "Mi" tamburali za taj dan.

Stjepan kaže...

Naravno da budete! Samo još nije dogovoren točan termin mise, čim bude javim.

LO 8 kaže...

Lijepo, baš lijepo se događa oko nas i zato moramo biti pozitivni. Pohvala pokretačima i realizatorima. Konačno će se Pavel pridružiti Petru. To su sveci koje slavimo jedan dan, bome mogu i demersku kapelicu dijeliti skupa, neće im valjda biti pretijesna.

Očekujemo ne samo da javiš za misu, za sve ostalo moraš javiti i cijeli program očekujemo na bloggu.
Hvala unaprijed.