subota, 12. travnja 2014.

Cvijeće na Cvjetnicu



         Tjedan dana uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa spominjemo se Isusova ulaska u Jeruzalem. Iako su pri ovom događaju građani Jeruzalema Spasitelja dočekali palminim i maslinovim grančicama ove potonje su nekako više ušle u tradiciju, tako da  su danas maslinove grančice nezaobilazan simbol Cvjetnice.
         U našim pak, kontinentalnim, krajevima dugo vremena za blagoslov na Cvjetnu nedjelju koristio se gotovo isključivo cvijet drijenka, jer je maslina u vrijeme slabije i sporije prometne povezanosti primorskih krajeva s unutrašnjošću bila nedostupna za većinu puka. S druge pak strane i drijen je tijesno povezan s Križnim putem, budući da je križ koji je nosio i na kojem je raspet Isus, bio izrađen od drenovog drva. Isto tako vrijeme cvatnje drijena uglavnom se poklapa s Cvjetnicom.
Doduše ima i izuzetaka, kao na primjer ove godine kada je drijenak  već dobrano ocvao.

Iako je drijen već odbacio svoje upečatljive žute cvjetove na današnji smo blagdan obdareni bogatstvom boja i mirisa mnogobrojnog cvijeća, a za ovu prigodu izdvajam jednu prekrasnu miomirisnu biljku koja je u ovim krajevima vrlo zastupljena, te je nalazimo u gotovo svakome vrtu. Riječ je dakako o jorgovanu čiji nas miris vraća u dane mladosti…


Opijeni mirisom jorgovana postajemo svjesni dragocjenosti dara života i besmislenosti svagdašnjeg kukanja nad životnim nedaćama, kako onim stvarnim tako i onim u koje nas nastoje uvjeriti i tako nam ubiti optimizam i vjeru u život. Zato ne posustajmo pred lažima koje nas zapljuskuju sa svih strana, te s vjerom i optimizmom krenimo ususret Velikom tjednu!

Nema komentara: