nedjelja, 8. rujna 2013.

"DOMAĆE" ŽIVOTINJE


            Leteći insekti znaju biti prava napast, a o osama i stršljenima bolje da i ne govorim, jer svatko od nas koji živimo van velikih gradova pamti barem jedan bolni ubod. Ipak, niti ovi insekti ne predstavljaju neki problem sve dok je njihova populacija u nekakvim granicama normale. Međutim kada se brojnost ovih potencijalno opasnih životinja poveća do broja koji ugrožava podnošljivost našeg zajedničkog suživota, tada nam ne preostaje drugo nego primjena radikalnih zahvata.   
         Tako sam i ja osobno još proljetos primijetio kako stršljeni počinju nastanjivati napuštenu pasju kućicu u mojem dvorištu, ali tome nisam pridavao preveliku pozornost sve dok su mi novi stanari pasje kućice dozvoljavali nesmetanu košnju trave, i kretanje u njezinoj/njihovoj blizini.  Međutim, krajem ljeta brojnost mojih novih sustanara je toliko porasla da je normalan suživot postao nemoguć, te sam prema savjetima stručnjaka nažalost morao poduzeti  krajnje  mjere. Nakon kemijskog uništavanja legla metalnim sam grabljama izvukao njihovu nastambu, i ostao iznenađen njenim oblikom i veličinom, budući da nešto tako veliko nisam vidio u svojih pedeset i kusur godina:






4 komentara:

LO 8 kaže...

Bože dragi Demko pa ti si stvarno bil u velikoj opasnosti. Izgleda da su ipak neki stršljani pobjegli od tvog kemijskog uništenja, primijetila sam jucer i danas aktivnost kod sebe. Ajde, neka si ih, sad znam koga ću pitati za savjet. Pozdrav.

Stjepan kaže...

Iskreno se nadam da da nije ostalo "prebjega", posebno onih koji bi otišli u Tvoju ulicu. Pozdrav, i nadam se da ćemo sutra navečer osobno popričati ako mi nešto novo ne iskrsne.

Zdemko kaže...

Demko, rekao bi jedan tvoj prijatelj da jel si ti poticaj dobivao za to leglo?! Prijavio OPG?!

Anonimno kaže...

Pero s pilane,,,,pouka vrati psa u kućicu