petak, 2. kolovoza 2013.

Gruntovec u Demerju

         „Imovinski“ prijepori sitnih duša oduvijek izazivaju podsmjeh  i zgražanje razumnih ljudi, piscima daju „štofa“ za humoristička djela, dok odvjetnici i suci od njih dobro žive. U današnjem vremenu ovakvi su sporovi gotovo postali relikt prošlosti, ali taman kad smo pomislili kako svađe oko međa pripadaju povijesti, jučerašnja događanja u ulici Kutiček (lijevi odvojak Bedeka, pod bregom) kao da nas vraćaju u neko drugo, prošlo vrijeme…

         Ulica Kutiček je prema Planu malih komunalnih akcija za ovu godinu, donesenom od prošlog saziva lokalne samouprave, trebala biti asfaltirana u dužini 100 metara i širini 3,5 metra. Riječ je o tzv. zacrnjenju gdje se makadamski putovi prevlače sa slojem asfalta ali bez posebne pripreme podloge. To je inače način koji donekle pojeftinjuje održavanje ovakvih putova, iako to nije odveć trajno rješenje.
         Radovi su jučer započeti ali je vrlo brzo došlo do problema: budući da prilikom pripreme nije provjereno imovinsko-pravno stanje rečene ulice, pojedini su njeni „vlasnici“ ustali u obranu „svoje“ imovine, i tako spriječili početak radova. Nakon cijelojutarnjeg natezanja došlo se do saznanja kako cca 60 metara ulice ima pravni status javnog dobra, te će taj dio biti i asfaltiran, dok će ostatak prema kući g. Kulaševića pričekati dok se ne riješe imovinski odnosi. To se nažalost zasigurno neće dogoditi o nekom kratkom vremenu.
        
         I što reći? Jednostavno, ljudska je glupost opet pobijedila zdrav razum. Doista je nejasno što fiškalice i fiškali misle napraviti s par kvadratnih metara svoje imovine koji su, s asfaltom ili bez njega, i danas CESTA po kojoj prolaze vozila, a nijedan sud na svijetu jamačno ne bi dosudio da mudrijaši tamo sade paradajz, odnosno da Kulašević do svoje kuće mora stizati jedino helikopterom.
         Loši međusobni odnosi aktera ove priče zacijelo su uzrokovali neuspjeh jedne dobre i korisne akcije, od koje bi svi imali koristi i koja bi podigla vrijednost njihovih posjeda. A kad bi se nekim čudom mogli vratiti na početak jučerašnjeg dana, bilo bi najpametnije kad bi vlasnici posjeda uz ulicu Kutiček graditelje dočekali s gajbom mrzle pive. Kako su ovakva čuda ipak nemoguća, svima koji su jučerašnju kašu zakuhali preporučam da svako jutro kada stanu pred ogledalo – sami sebe ošamare!



Broj komentara: 8:

Anonimno kaže...

Imbra Grabarić--ja tu baš ne razmem gdo je tu praf za praf fiškal a gdo mudrijaš--sunćeko,,,

Stjepan kaže...

Je,je dušica draga,praf za praf je pobedila bedastoća, a od mudrije i fiškalije je ostal prašnjavi makadam...

Anonimno kaže...

A šta bi bilo da su se susjedi sami dogovarali za asfaltiranje puta?!
Valjda žele nešto ostavit i unucima! Vlastito ispred zajedničkog moto je ovih sudionika.

Anonimno kaže...

Dragi moji podupirem akciju gradana u cilju utvrdenja mede.

vjerovatni nitko nije ukazao vlasnicima svoje jedinstveno i zakonski neotudivo pravo vlasnistva. Zakon RH je rekao da je vlasnistvo neoutdivo pravo, bez obzira jer ga je netko pomazo asfaltom koji je za opce dobro,te da isti imaju pravo od grada dobiti novce.

Ujedno zanimljivo je da se asfaltira ulica bez kucanskog broja dok osobno koji sam platio komunalni i vodni doprinos izgradio kucu po hrvatskim propisima nemogu dobiti osnovnu infrastrukturu i asfalt do svoje kuce i zimi moram samostalno rucno cistiti snijeg pitam se jer sam trebao sve raditi legalno, jer od uplate svega od grada i drzave nisam dobio nista. Samo Vas pitam jer je legalno OK jer kako Drzava funkcionira ILEGALNO je OK. Volio bi vidjegi Hdvatsku koj je 7 gradana i koja navradi gradana koji legalno sve radi koji placa porez jer razumije da se iz poreza grade skole vrtici i gradi privreda, da svaki gradanin Republike Hrvatske razumije da smo mi Hrvatska i da krademo od sebe. Gradit. civilno ddrustvo nije lako nije lako nakon toliko tude vlast razumjet da moramo odgovarat za svoje krive odluke kao sto je cesta u livadi koja nemoze financijski nista dobiti vec da se mora prvo naplaceno realizirat kuplneni kredit platit.

Danas gradani moraju razumjet da mede i granice su sve ucrtane , sve je snimljeno GPR-osom i granice se znaju u milimetar jer setelitom su ucrtani svi detalji tako da Baricu i Regicu treba baciti u proslost.

Gradani su se vjerovatno pobunili na sustav a ne. na rad sto podupirem i smstram da se treba promjeniti

Puno pozdrava sa mora Pavao Jurkovic!

Stjepan kaže...

E, moj Pavo! Stvari ti stoje ovako: kuća do koje bi vodio predmetni asfalt je ucrtana u katastar i gruntovnicu (za razliku od mnogih drugih), ima kućni broj, a ulica ime. Sporna je tek jedna „špica“ od 6- 7 metara kvadratnih, koja postoji na katastarskom planu ali je nema na gruntovnom planu. To znači, s obzirom da se gruntovnica temelji na starijoj izmjeri, da je tuda uvijek prolazio put. Unatoč tome „vlasnici“ špice nuđeno je obeštećenje ili naturalna naknada ( po cijeloj dužini njene parcele) u deset puta većoj površini od sporne, što gđa nije prihvatila. Uostalom trebao bi čuti pokoji verbalni izljev rečene gospođe pa bi ti sve bilo jasnije (Naslov Gruntovec DOSLOVNO oslikava situaciju).
Nisam još stigao objaviti plan MKA za ovu godinu, pa mi je zadovoljstvo izvijestiti te da će i Štuk biti asfaltiran, i to vjerojatno još do kraja ovog mjeseca.
Eto toliko, samo se ti meni lijepo dobro odmori, a izgradnju pravne države ostavi za poslije godišnjeg. Pozdrav!

Unknown kaže...

Možda me se krivo razumjelo da tjeram vodu na svoj mlin, nego sam u konstruktivnom duhu želio reci da cijenim vas trud jer se predmetnim ulicom vozim vise nego itko, te bi vise volio da se sredstva za ceste Štuk i druge ceste uloze u Školu, koja na ponos svih nas slavi tiho 100 godina. Sto godina djecjeg osmjeha, djecijih ljubavi, roditeljskih cijeva i profesorskih odradenih dana. Kako bi bilo lijepo pozvati sve zivuce generacije da dodu posjetit skolu koja ih je uputila u zivot u prvi korak hodanja kroz makadam zivota isprepleten sa mnostvo Barica i Regica. Život koji nije imao milosti i na svakom je ostavio ožiljak, te se moramo pitati koliko smo mi ostavili u ovom životu svoje energije i svojega, kako i stoji na Varazdinskom groblju na jednom NN grobu : "Živio je i umro, te nista nije napravio". Vise nego išta me iznenadio otpor da se dio naselja uredi na normalni način. Jer ce biti otpora kada dođe na red nogostupi za nas i djecu gdje ce se cesta nase ceste širiti na opet kazem nase gruntove. Jer je netkom jasno da je cesta NASA i da je koristimo svi zajedno. Ona nije od Grada ona koristi svima nama.. Moja teza je bila usmjerena u cilju educiranja uplasenih duša koje nerazumiju da ako se izgradi svemirska postaja na njihovom gruntu da je i dalje po katastru i gruntovnici njihov grunt njihov. Povlacim tezu dozvola jer vidim da se i dalje borimo sa nerazumjevanjem od kud novci za asfalt i svu infrastrukturu dolaze. Nedolaze iz EU vec iz poreza i prireza iz komunalnih i vodnih doprinosa, a borba da se dobije novac od grada i drzave je isto kao da trazim od samog sebe da nekaj napravimo. Novac koji se raspolaze kroz MKA je vrlo malen i kada se akcija zapocne svi bi trebali biti sretni da se realizira. Pozivam sve mjestane da se provozamo biciklom kroz gradsku cetvrt Brezovica i da sami zakljucimo koliko je jos potrebno malih akcija i malih akcija u nasim glavama da bi naselje bilo naselje. Infrastrukturom podizemo zivotni standard i vrjednost nekretnine. Mozda destruktivnoj bakicii nije jasno da ce njen grunt zbog par kvadrata koje ce dati za opce dobro uvecati vrijednost njene nekretnine neusporedivo prepustenoj vrijednosti.Netko želi živjet u srednjem vijeku i lijeći frustracije svog životnog neuspjeha na čudan način. Primjena sile i Rješenje balvan revolucijom problema završilo je na ponos i sl avu svih nas, te svima Čestitam da oluje te se nadam da ce se problematika rijesit .

Puno pozdrava Pavao Jurkovic

Zdemko kaže...

Pavo, na moru si, imaš vremena za pustiti mozak na pašu, pa te molim za ideju kojim nazivom sa završetkom "...cija" nazvati operaciju dobavljanja iz Srbije vojnih zračnih snimaka Hrvatske iz 1968. u svrhu procesa legalizacije objekata. Jel možeš saznati koliko je to i(li) čime plaćeno?

Uživaj, barem ti.

Unknown kaže...

Meni jedino pada na pamet ime akcije: " zajebancija", sve ovo vrijeme ex juge da Zagreb i njegovi uredi nisu imali saznanje o snimljenom stanju iz zraka iz 62 godine, ispada da isti nista ne rade već se samo zajebavaju. Moram upotrijebiti grubu riječ zajebancija jer nevjerovatno je na temelju čega su dosada radili i koji je osnov bio inspektoratu da utvrdi legalnost, jer su sada javno priznali da nemaju nista i da se samo dobro zajebavaju sa nama i sa našim novcima. Pitam se u kakvom stanju je Hrvatski arhiv i dali netko ima kontrolu nad institucijama koje bi trebale imati podatke.

Ponovno povlacim tezu iz prvog pasusa jer je legalno OK ili bolje Ilegalno pa ce se nekako rjesit. Volio bi doziviti da vlast i vlada promjeni ime u UPRAVA. Ovako vlada sa nama vlada a ne kako bi trebalo biti postavljeno da upravlja sa našim porezima. Kada to dozivim vjerujemo da ćemo imati i vlastitu arhivu vlastite referente koji na jednom mjestu bez tisuće papira rješavaju prijave prebivalista , građevinsku dozvolu imovinske probleme i svu problematiku koja rezultira pobunu Rečica i Barica.

Lijepo je sanjati zar ne?
Pozdrav Pavao