petak, 30. kolovoza 2013.

VRIJEME I SVRHA



  
 
       Danas je, eto, na demersku kapelicu postavljen sat. Običan i jeftin. Bez neke posebne prigode ili plana, namjere ili očekivanja. I bez iluzije da će dugo trajati. Jer svemu prođe vrijeme, i onome što je od Tvorca stvoreno, i onome što je ljudskim rukama napravljeno, pa će tako ovaj sat jednom biti zamijenjen drugim, novim.
         U međuvremenu, dok bude trajao njegov radni vijek, nadajmo se da će ovaj sat dobro služiti svojoj svrsi, odnosno točno nam pokazivati vrijeme. I ne samo to, osim što će nam pokazivati vrijeme i podsjećati nas na sveopću prolaznost, neka nas ovaj sat pokoji put natjera na razmišljanje o tome kako smo darovano nam vrijeme utrošili!? Jesmo li možda mogli  učiniti više? Jesmo li mogli nešto učiniti bolje? Jesmo li činili ispravno?
         I konačno najvažnije pitanje koji bi si svatko morao postaviti: Jesmo li svoj dom, ulicu, naselje, mjesto, grad, - jesmo li ovaj svijet učinili makar mrvicu ljepšim i boljim mjestom za življenje, nego je to bilo prije našeg/vašeg obitavanja na/u njemu?
         Zasigurno bi većina odgovora bila kako smo mogli više, bolje i/ili ispravnije, ali kada toga postanemo svjesni obično je prekasno za promjenu jer je vrijeme već gotovo isteklo. Stoga novopostavljeni sat neka nam prvenstveno bude podsjetnik na protijek vremena u kojem trebamo i moramo ispuniti svoju svrhu. Pozivam vas zato i na konkretnu promjenu: nemojte se držati samo vlastitih domova i dvorišta, ponekad učinite nešto i za opće dobro. Ne trebaju to biti nekakva velika djela niti odricanja, biti će dovoljno da kad-kad pometete ulicu ispred svoje kuće, ispravite prevrnuti prometni znak ili ploču s imenom ulice, pokosite jarak ispred svog imanja, pokupite odbačeno smeće, orežete granje koje remeti zračni prostor ceste, zovete vaše izabrane predstavnike i tražite poboljšanje kvalitete življenja, svojim pozivom natjerate javne službe i službenike da bolje rade svoj posao. I još mnogo toga možete učinili ne bi li ovaj svijet učinili ljepšim mjestom za život, a vi ispunili svoju svrhu.

Nema komentara: