nedjelja, 3. ožujka 2013.

TEČE VODA, TEČE

Eto, konačno dočekasmo sunce i otapanje ovogodišnjeg obilnog snijega, pa je današnji prelijepi kasnozimski dan mnoge izmamio u šetnju i boravak na otvorenom. Nažalost, sve one koji su se uputili u šetnju između demerskih polja i šume nije dočekala baš najljepša slika: poljski su putovi u više nego jadnom stanju, a usjevi velikim dijelom pod vodom…
Rezultat je to dugogodišnje nebrige i rekao bih čak namjerne devastacije, jer odvodni kanali, propusti i grabe kao da više nikom nisu potrebni. Tako su mnoge grabe koje su naši stari kopali i održavali danas zapuštene, a mostovi i propusti  začepljeni. Poljske i makadamske putove više nitko ne održava. Nekada davno šumarija je nasipavala barem glavne putove ali danas, budući da su davno rasprodali  hrastove koje su sadili naši stari, više nema interesa niti ih je briga u kakvom su stanju prilazi šumi. Vodoprivreda pak održava samo velike, „glavne“ kanale, dok su svi ostali zatrpani i začepljeni.
Zato bi možda bolji naslov ovog posta bio: Stoji voda, stoji.

                      Voda stoji na putu, ali i u (namjerno) zatrpanoj grabi

                            Rezultat dugogodišnjeg neodržavanja

                   Tužna slika demerskih polja: Donji Opseki
 
           Kud su grabe i putovi neodržavani tud se uvijek nađe poneki    
       pacijent koji baš "mora" po blatu ...

                                     Glavni kanali su dobro održavani...

                                          ... a u sporednima stoji voda

I na kraju nešto lijepo: ove sam životinjice omeo u popodnevnoj potrazi   za hranom...

Broj komentara: 6:

Anonimno kaže...


Čestitam na ažurnosti obavještavanja, bio je i za pretpostaviti opseg poplavljenosti polja i livada.
Mi ipak jedva čekamo prve vjesnike proljeća te se nadamo lijepim detaljima i slikama. Naravno, bolje je to provjeriti u prirodi, ali ipak imamo povjerenja u autora bloga. S veseljem uvijek pogledamo što ima novoga na našem blogu.

Stjepan kaže...

Hvala, bilježim se sa štovanjem!

Zdemko kaže...

Napokon aktualna selska tema i problematika. Evo posla i teme za Vijeće Mjesnog odbora (Demerje - jer se, kako znamo, Mjesni odbor Demerje po granicama proteže puno, puno šire i dalje od granica samog sela, sve, tam, do Kraljevca) i za demerske stranačke ogranke i nezavisne političare. Unazad godine dana prilično je skockan i obnovljen demerski dom, svaka čast, a sad treba ići dalje...

Što se tiče održavanja glavnih ili glavnijih odvodnih kanala, i o tome se da pričati. Em što ih sa jaružalima prodube ispod razine mostova i propusta, pa onda s jedne strane mosta voda odteče a s druge stoji, em što uporno pri čišćenju i produbljivanju kanala zemlju odlažu na uvijek istu obalu, tako da su sad već mjestimice visine obala kanala na očigled različitih razina! Da ne govorim da čovjek mora budno motriti što mu se dešava na ledini kad održavaju kanale, da mu zemlju ne ostave na hrpi, nerazgrnutu i naprave nasip uz kanal, tako da voda od kiša i otopljenog snijega više ne može oticati u kanal nego stoji po ledinama, kao da uzgajamo rižu!

Da demersku šumu država vrati onima kojima ju je otela - Demercima, organiziranima u zemljišnu zajednicu - vjerujem da bi se našlo sredstava i za održavanje puta prema šumi i po šumi, i za druge potrebe sela.

A što se tiče održavanja kanala i graba, sjetimo se samo košnje trave po njima ljeti...

LO 8 kaže...

Joj,kaj v našem selu ima posla !
Kanali su prohodni, a ledine, svaki mora brinuti za svoju pa tak i zbrinuti zemlju, odvesti je na sredinu kako bi ledina imala pad. Nije lako nešto posjedovati, zar ne.
Demko slike su ti prekrasne, posebno zadnja. Bog te poživi, baš se lijepo s tobom družimo.

Zdemko kaže...

LO 8, da, pobrinuo sam se za svoju ledinu, što savjetujem i mejašu mog mejaša.

Hvala na iskusnom savjetu, međutim muljava zemlja iz kanala i ona obrasla travom sa obala kanala je upravo autogolski idealna za odvesti na sredinu ledine. Pametnome dosta.

Stjepan kaže...

No,no! Nemojte mi se tu svaditi jer inače "se vas bum tužil"!