četvrtak, 28. ožujka 2013.

CIJEPLJENJE



         Ne, ne radi se o cijepljenju protiv gripe ili neke druge pošasti. U ovom ćemo postu reći par riječi o cijepljenju (ili kalemljenju) voćaka. Za one mlađe čitatelje moramo pojasniti kako odlike voća kakve smo navikli konzumirati nije moguće uzgojiti direktno iz sjemena, budući da se pri takvom načinu razmnožavanja ne prenose sve kvalitativne karakteristike voćke čije smo sjeme posadili. Točnije ako posadimo sjeme lijepe crvene, slatke i sočne jabuke, iz sjemena gotovo sigurno neće niknuti voćka koja će davati iste takve plodove.
         Kako bismo zadržali sve karakteristike voćke „roditelja“ moramo pribjeći vegetativnom načinu razmnožavanja, i to na taj način da na podlogu dobivenu iz sjemena nacijepimo plemku tj. grančicu sa pupom odlike (sorte) koju želimo razmnožiti. Kolanjem sokova dolazi do sraščivanja ovih do sada dviju zasebnih biljaka kojim dobijemo novo stablo, čija krošnja ima sve karakteristike plemke koju smo nacijepili.
         Zvuči komplicirano, zar ne? Međutim, u vrijeme kada rasadnici u kojima se kupuju voćke kvalitetnih odlika nisu postojali, gotovo svaki je seljak sam znao zacijepiti voćku, što je danas nažalost rijetki izuzetak. Zato vam u ovom postu želim prikazati jedan od mnogih načina cijepljenja voćaka. Vremenske prilike doduše nisu ove godine baš idealne za cijepljenje ali prirodni ciklus ide svojim tijekom, i zato nema odlaganja zbog ovo malo snijega. Naši su stari govorili kako je vrijeme oko sv.Josipa (19.ožujak) najpovoljnije za cijepljenje voćaka, a i nabubrenost pupova nalaže nam djelovanje bez odgode. Evo kako je to danas izgledalo na mom skromnom posjedu:

Prošle godine posađenoj divljoj jabuci (iz šume)...
...najprije treba odstraniti sve grane.
Zatim treba pažljivo prilagoditi plemku podlozi...

...tako da im kora i srčika potpuno pirjanjaju.

Na kraju sve zamotamo trakom.



       

         Preostaje nam da uklanjamo pupove na donjem, „divljem“ dijelu, te pričekamo da iz plemkinih pupova, s Božjom pomoću, tijekom vremena izraste bogata i rodna krošnja.
         Ovako to radi naš suseljan Karlo ali postoji još mnogo načina cijepljenja voćaka, tako da praktički svaki voćar ima neku svoju malu tajnu. Zašto se  i vi ne bi okušali u ovome umijeću!?

Nema komentara: